FOTOGRAFIA
Cultura 09/02/2018

"Retratar la gent de l’Índia ha estat difícil però molt gratificant"

La fotògrafa Cristina García Rodero duu al CaixaForum de Palma l’exposició ‘Terra de somnis’

Margalida Mateu
3 min
Una nina jugant amb una ovella a Bukaraya Samudram durant la festivitat del Teru.

PalmaAmb una mirada ferma, Cristina García Rodero capta les persones de l’Índia en la seva vida quotidiana. “És un treball difícil però alhora molt gratificant” afirma la fotògrafa.

García Rodero ha estat a Palma per presentar aquesta exposició titulada Terra de Somnis,en la qual es mostres 80 fotografies, sobretot de dones i infants, d’una de les zones més pobres de l’Índia, on viuen les comunitats més marginals i vulnerables del país. Les imatges que presenta l’exposició organitzada per la Fundació La Caixa i la Fundació Vicente Ferrer es poden veure a partir d’aquesta setmana al CaixaForum de Palma.

Per fer aquesta mostra, Cristina García Rodero ha visitat hospitals, centres d’acollida de dones víctimes de maltractaments i escoles que promou la Fundació Vicente Ferrer. La mostra conforma un testimoni excepcional de la labor per al desenvolupament que la Fundació Vicente Ferrer promou a l’Índia des de fa gairebé 50 anys.

La dona

El resultat és un esclat de vida, un reportatge que casa molt bé els somnis amb l’esperança, per al qual García Rodero s’ha basat en la dona “tractada de manera injusta durant tants de segles i en el fet que a l’Índia encara estan tan enrere en temes d’igualtat”, segons que ella mateixa recalca.

A través d’aquesta mostra d’espectaculars fotografies, García Rodero vol donar veu a aquestes dones de les comunitats rurals d’Anantapur i posar en relleu el poder de transformació de les comunitats on viuen.

En els 45 dies que va durar el viatge “només vaig conèixer una dona que s’havia casat per amor, i malauradament el seu marit vivia a més de 250 quilòmetres de distància”.

A més, la fotògrafa va tenir l’oportunitat d’assistir a molts de casaments, “que són un esclat de color”, segons que explica.

Sense blanc i negre

I color és el que transmeten les fotografies de García Rodero. “La realitat de l’Índia és de colors, tenen una capacitat magnífica de mesclar-los”.

La fotògrafa ha retratat el país tal com és, com l’ha vist. “Jo venc de la pintura, la majoria de les meves obres són en blanc i negre, però en aquesta ocasió he volgut fer servir i ressaltar el color. L’art no es troba en la tècnica, sinó en lamanera d’explicar les coses, en l’estil de cadascú”, comenta.

L’artista destaca, doncs, el color de les fotografies, que reflecteix la realitat del país “i de circumstàncies molt dures, El drama també pot ser vist en color”, recalca l’autora.

Segons l’escriptor Manuel Rivas la mostra és “una sinestèsia de colors, sons, olors, tactes, gustos. Cada llar és com un taller de sensacions, emocions i memòria. Cada instantània, com el germen d’un relat en el qual tot parla”.

La fotògrafa mostra sense complexos la singularitat i asimetria del món rural de l’Índia. L’exposició pretén sensibilitzar el públic sobre la vida dels habitants d’Anantapur i difondre les accions de cooperació internacional que allà duu a terme la Fundació Vicente Ferrer.

Precisament, aquesta fundació centra una part important dels seus esforços a apoderar la dona per fer-la protagonista del progrés social. I ho fa incrementant el seu nivell socioeconòmic, facilitant-li l’accés a l’educació i a la formació professional, lluitant contra la violència de gènere. L’atenció a la infància; la promoció de la igualtat de condicions, drets i oportunitats de les persones amb discapacitat; la sanitat i el suport a les activitats productives de la població són altres dels àmbits en els quals treballa sense descans aquesta ONG.

Obstinada i desmesurada, Cristina García Rodero s’ha sabut submergir en aquest món, fondre en l’alegria i el patiment dels qui cobreixen amb color i elegància els clarobscurs de la zona.

L’exposició Terra de somnis es va inaugurar el passat dimecres al CaixaForum de Palma, on es podrà visitar fins el dia 13 de maig.

stats