Cultura 19/10/2017

Responsabilitat social i fotoperiodisme, a debat a Casa Planas

Hi intervingueren els reconeguts fotògrafs Xavier Ferré i Santiago Stankovic

Margalida Mateu
2 min
Els fotoperiodistes Xavier Ferré i Santiago Stankovic.

PalmaEl projecte Fòrum de comunicació i educació a la ciutadania d'Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears en col·laboració amb Casa Planas va promoure aquest dimecres una taula de debat sota el títol 'De quan mirem cap a una altra banda. Fotoperiodisme i responsabilitat social' i en la qual intervingueren els reconeguts fotoperiodistes Xavier Ferré i Santiago Stankovic.

"No podem viure del fotoperiodisme –assenyalaren els fotògrafs–, ho hem de complementar amb altres branques de la fotografia per poder sobreviure, com la fotografia de cases o hotels, de producte o publicitat". De fet, asseveren que "moltes de vegades hem d'estalviar doblers per poder emprendre un viatge i fer la tasca de fotoperiodisme".

Santiago Stankovic està immers en el projecte que ha titulat 'Del gris al verde'. Es tracta d'un reportatge fotoperiodístic sobre la guerra silenciosa envers els agroquímics que es tiren al camp, un problema que s'estén per tot el món. El fotògraf el va començar a l'Argentina, "on l'impacte dels agroquímics és molt impactant per les grans extensions i on cada any es bombardeja amb tones de verí les terres, un tema que afecta tot el món, també les Balears".

Fotoperiodisme de refugiats

Tant Xavier Ferré com Santiago Stankovic han treballat la fotografia de refugiats. Ferré va explicar a la taula rodona dos dels seus darrers viatges, un que realitzà fa dos anys per la frontera turcosiriana "coneixent les històries de les persones que fugien del conflicte" i el de l'any passat. "Vaig fer la ruta dels refugiats des de Barcelona amb furgoneta passant per Grècia i fins a la frontera d'Hongria. El fred i els doblers ens varen impedir, però, poder continuar el viatge. La furgoneta no estava prou equipada per a la neu. La nostra intenció era la d'arribar a Brussel·les i mostrar les fotografies", explica sobre aquest darrer.

Ferré es presenta enguany als premis Ciutat de Palma d'arts visuals i assegura que, si guanya, "amb els doblers esper poder emprendre un nou projecte, al Iemen, a Palestina o a l'Iraq", són les seves preferències.

Per la seva banda, Santiago va mostrar unes imatges dels camps de refugiats de Grècia, en alguns hi havia més de 5.000 persones refugiades. "Es poden apreciar les molt males condicions en les quals vivien, vaig captar també els testimonis de les persones que acabaven de creuar la mar i vaig plasmar a un altre camp de refugiats el temor de les persones perquè havien començat a aparèixer serps i escorpins, les condicions eren molt dolentes i les d'higiene, també", comenta.

Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears i Casa Planas promouen el debat en diverses sessions convidant experts en la temàtica que treballen a cada espai.

stats