Resolt: el cinema Recreatiu de Llucmajor serà públic

L'Ajuntament ha signat l'ordre de compra del vell teatre per 881.000 euros

L'emblemàtic cinema Recreatiu de Llucmajor finalment serà públic. L'Ajuntament de Llucmajor va signar dilluns la compra del vell cinema, anomenat popularment Cas Coix, per un total de 881.000 euros, i serà destinat "a la realització d'activitats culturals i turístiques", segons especifica el Consistori en el decret. Per a la compra de l'edifici, el Consistori rebrà una subvenció de 500.000 euros per part del Consorci Borsa d'Allotjaments Turístics, a més d'una ajuda de 109.000 euros de Cooperació Local del Consell de Mallorca.

Un equipament cultural de referència per al municipi és un reclam històric, i l'edifici l'antic teatre té unes dimensions i condicions adequades per a aquesta finalitat. Al concurs per la compravenda de l'immoble s'hi varen presentar el cinema recreatiu i l'antic teatre Principal, però aquest darrer en va quedar eliminat perquè les mesures de l'edifici eren inferiors a les exigides per l'Ajuntament en el plec del concurs.

El diàleg per negociar la compra del Recreatiu –inaugurat el 1877, va tancar les portes el 2003– va començar amb l'anterior equip de govern, amb Lluís Segura (Esquerra Republicana) al capdavant de la Regidoria de Cultura. "Segura ja tenia una idea més clara del que volien, s'havia dit que hi havia la voluntat de fer-hi l'escola de música i teatre, a banda de l'auditori, però el nou equip encara no s'ha pronunciat, i no sé què hi volen fer", explica Biel Thomàs, renet del fundador i expert en cinema, que va estar al capdavant de Cas Coix fins al seu tancament. Thomàs assegura que ha rebut ofertes de particulars i empreses com supermercats, però la seva voluntat ha estat sempre que sigui públic.

Més de 140 anys d'història

Cas Coix va ser construït i inaugurat per Gabriel Thomàs Juan, el Coix, a final de desembre del 1877. Devers el 1912 s'hi varen començar a fer les primeres projeccions. L'actual edifici, situat al carrer de la Fira, al costat de plaça, amb uns 1.800 metres quadrats construïts, es correspon amb el que es va reinaugurar el 1968, després d'una reforma de tres anys empresa per Tomàs Thomàs, net del fundador i pare dels propietaris actuals. Hi va deixar una capacitat per a 900 espectadors, un escenari que supera els 100 metres quadrats i diverses dependències adjacents al pati de butaques. Anteriorment, Bernat Thomàs, qui havia heretat el cine després de la mort del seu progenitor, ja hi va fer una reforma important el 1912, amb la construcció d'un gran amfiteatre, popularment conegut com 'el galliner'.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF