Arqueologia
Cultura 16/09/2019

Reoberta l'excavació de la necròpolis prehistòrica de Queralbs

La primera campanya arqueològica a la cova del Roc de les Orenetes es va fer als anys 70

Agències
1 min
Eudald Carbonell i el seu equip durant les excavacions del 1973

QueralbsHan calgut 40 anys per reprendre les excavacions arqueològiques de la cova del Roc de les Orenetes del municipi de Queralbs, que Eudald Carbonell va engegar l'estiu del 1973. En aquesta cova situada a gairebé 2.000 metres d'altitud, Carbonell i el seu equip hi van descobrir una necròpolis de més de 3.000 anys d'antiguitat, de finals de l'Edat de Bronze. Hi havia enterrats aproximadament mig centenar de cossos amb un estat de conservació molt bo, i també hi van trobar tot un seguit d'objectes que amb gran probabilitat havien sigut ofrenes als difunts.

Els bons resultats de l'excavació van despertar l'interès acadèmic internacional i, juntament amb altres descobertes, va impulsar la recerca de l'entorn paleolític de Catalunya. Les exploracions es van allargar fins al 1979, quan es va decidir tancar la cova per preservar-ne l'interior, que no s'havia analitzat del tot.

Aquest dilluns l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) hi ha començat una nova excavació. L'encarregat de dirigir-la tornarà a ser Eudald Carbonell, però aquesta vegada acompanyat del també doctor Carles Tornero. Els arqueòlegs utilitzaran tècniques avançades que els permetran anar més enllà de l'estudi de les restes que hi ha a la superfície, que són les que es van investigar durant els 70. Amb la nova intervenció, l'equip de l'IPHES espera conèixer més a fons la "dinàmica d’ocupació prehistòrica i protohistòrica" de la cova.

stats