NOVETAT EDITORIAL
Cultura 27/05/2011

Reescriure els nostres autors medievals

Presentar llibres "àgils i moderns" però "respectant l'ànima" medieval d'origen. Aquest és l'objectiu de la col·lecció Tast de Clàssics, iniciativa de l'editorial Barcino i la Fundació Lluís Carulla.

Jordi Nopca
2 min
Dues novetats cada any a 16 € Carles Duarte va presentar el primer volum de la col·lecció.

Barcelona."Fa anys que busquem maneres de facilitar l'accés a textos medievals catalans a públics no filològics", explica Carles Duarte, president de la Fundació Lluís Carulla, que juntament amb l'editorial Barcino ha impulsat diverses iniciatives que intenten ampliar i renovar els lectors d'un dels períodes més esplendorosos de la nostra literatura. L'any 2004 van engegar la col·lecció Biblioteca Barcino, que ha tornat a posar sobre els taulells de novetats obres de referència que fins llavors tenien poca visibilitat més enllà de l'àmbit acadèmic: entre la mitja dotzena de títols publicats fins ara destaquen l'antologia del Llibre de contemplació , de Ramon Llull; Llibre del Rei en Pere , de Bernat Desclot, i una edició trilingüe de les Homilies d'Organyà .

"El setembre de l'any passat vam inaugurar la plataforma Amics dels Clàssics, que vol impulsar el coneixement d'autors que, tot i la distància històrica que els separa de l'actualitat, segueixen tenint un valor literari importantíssim -continua Duarte abans de fer saber que en mig any s'hi han adherit més de 4.800 persones-. Aquestes xifres reclamaven que féssim un pas més, que ha estat la col·lecció Tast de Clàssics". Duarte recorda que aquesta iniciativa entronca amb el "moment inicial" de l'editorial Barcino, que va fundar l'any 1924 Josep Maria de Casacuberta (1897-1985): "Abans d'especialitzar-se en edicions crítiques de textos medievals, el projecte també va tenir un vessant divulgatiu i educatiu".

Captar nous lectors

Joan Santanach, editor de Barcino, destaca que "la col·lecció reivindica el paper literari de textos medievals". El referent que han tingut més present a l'hora d'idear Tast de Clàssics ha estat la relectura que Jacint Verdaguer va fer del Llibre d'Amic i Amat lul·lià. "Hem demanat a autors d'ara -reconeguts, premiats o emergents- que donessin la seva versió d'unes quantes obres bàsiques de la literatura medieval catalana. Són textos que funcionen molt bé: la nostra proposta no és pedagògica ni acadèmica, és purament literària i destinada a captar nous lectors". Duarte s'ha encarregat del primer volum de la col·lecció: "He respectat l'ànima, el sentit i la cadència de Jordi de Sant Jordi", assegura. La seva aproximació al poeta ha estat tan íntima que considera que el resultat és pràcticament el d'un llibre propi.

stats