POLÍTICA CULTURAL
Cultura 17/11/2011

Ramoneda deixarà el CCCB després de 22 anys

El director del CCCB, Josep Ramoneda, no serà renovat quan el contracte li expiri el 31 de desembre. La Diputació, controlada per CiU i el PP, ha de decidir qui serà el futur director de l'entitat.

Sílvia Marimon
2 min
Josep Ramoneda ha convertit el CCCB en un centre de referència internacional.

Barcelona.Ja és oficial. Josep Ramoneda (Cervera, 1949), que ha estat al capdavant del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) des de la seva fundació, l'any 1989, no continuarà. La Diputació de Barcelona, controlada per CiU i el PP, ha decidit no renovar-li el contracte, que expira el 31 de desembre.

Serà el president de la Diputació, que aporta el 75% del pressupost del CCCB -l'altre 25% va a càrrec de l'Ajuntament-, el convergent Salvador Esteve, qui decidirà qui rellevarà l'històric director d'un centre que ha trencat molts esquemes en els últims anys. De moment, segons fonts de la Diputació, no hi ha cap candidat disposat a rellevar-lo. Les últimes setmanes s'havien fet moltes quinieles sobre qui substituiria Ramoneda al capdavant del CCCB. Un dels candidats que més havia sonat era Francesc-Marc Álvaro. El periodista i assagista, però, va negar ahir amb contundència que ell sigui l'home destinat a dirigir un dels vaixells insígnia de la cultura contemporània: "Nego taxativament que jo sigui el nou director del CCCB".

Al llarg dels 22 anys en què Ramoneda ha estat al capdavant del CCCB ha aconseguit convertir-lo en un centre de referència internacional. Les sales de l'edifici del carrer Montalegre han acollit exposicions, debats, festivals, concerts, programes de cicles de cinema, cursos i conferències de tots els formats, amb especial vocació de risc a l'hora d'apostar per la innovació, amb propostes que s'han consolidat com els festivals Sónar, l'OVNI i Kosmopolis.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, assegurava diumenge en una entrevista a l'ARAque el director del CCCB "continuarà tenint importància per a la cultura del país". Mascarell ambicionaria convertir Ramoneda en la persona encarregada de concebre un ens de nova creació que coordinaria CCCB, Macba i Filmoteca. El projecte està sobre la taula d'Artur Mas, però tots els implicats (Ajuntament, Diputació i la mateixa Generalitat) opten pel silenci i mostren prudència. La possibilitat sembla haver perdut força davant el fet consumat de la no renovació de Ramoneda, articulista de l'ARA des de la seva aparició.

Descartada la fusió

De moment, la fusió entre totes aquestes institucions ha estat descartada tant per Mascarell com pel conseller de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana. Jurídicament, seria força complicat. A més, tant Mascarell com Ciurana opten per respectar la personalitat de les respectives institucions. No obstant això, Generalitat i Ajuntament estarien d'acord a establir una col·laboració i compartir sinergies per estalviar i racionalitzar recursos en una època de vaques magres. Moltes incògnites es revelaran a partir de diumenge. Per exemple, si el ministeri farà o no una tisorada al Macba o si la Diputació rebaixarà l'aportació al CCCB.

stats