PREMIS LITERARIS
Cultura 07/01/2012

Rafael Nadal guanya el Pla amb els records d'infantesa

Les peripècies d'una família nombrosa de dotze germans a la Girona de postguerra han convençut el jurat del 44è premi Josep Pla. Amb Quan érem feliços Rafael Nadal debuta en el gènere memorialístic.

Jordi Nopca
2 min
Rafael Nadal guanya el Pla amb els records d'infantesa

BARCELONARafael Nadal s'ha decidit a recordar la infantesa, viscuda a la Girona de la dècada dels 50 i 60 del segle XX, i l'esforç de fer memòria li ha valgut la pena: ha aconseguit el 44è premi Josep Pla de narrativa, dotat amb 6.000 €, i al qual havien arribat finalistes com l'editor Quim Torra i Pla i l'escriptor Joaquim Pijoan, que fa cinc anys es va emportar el premi Sant Jordi de novel·la amb Sayonara Barcelona .

Nascut a Girona l'any 1954, Nadal ha compaginat el periodisme amb càrrecs importants en empreses editores i grups de comunicació. Ha estat director d'El Periódico de Catalunya des del 2006 fins al 2010, ha participat en l'arrencada de l'ARA i actualment forma part de La Vanguardia i col·labora en mitjans audiovisuals com TV3 i RAC1.

Intimitat i emoció

A Quan érem feliços , Nadal ha fet un exercici de memòria amb la voluntat de traslladar els lectors a la Girona de la postguerra, ambient en què va créixer acompanyat d'onze germans. La història, narrada en primera persona, rescata amb emotivitat i humor els paisatges de la infantesa del protagonista. L'exercici és doble: hi ha la intimitat familiar però també la vocació de captar l'estat d'ànim d'uns anys complicats que, rememorats cinquanta anys després, són vistos com el temps de la felicitat.

Els barris vells de Girona, l'estiueig a la Fosca, les estades a Aiguaviva, les escapades d'adolescència a Palamós -escenari de descoberta de les primeres palamosines- o els retrats precisos i emotius dels principals membres de la família es combinen amb passatges generosos sobre els anys passats a l'internat del Collell. Tot això serveix per acostar el lector a uns anys allunyats per mig segle de canvis constants i a un model de família catòlica i tradicional que gaudia plegada de la relaxació estival i de les bondats de la cuina de la mare. Quan érem feliços es permet també algun homenatge a Josep Pla, ni que sigui gràcies al record de com batejaven les barques els barcelonins: entre Capvespre i Rangiroa sobresurt l'esplèndid Pa i raïm , manlleu d'una narració del geni palafrugellenc.

Un tafaner amb experiència

Abans de posar-se a remenar els records personals, Rafael Nadal va publicar a principis del 2011 Els mandarins (L'Arquer), un llibre de retrats de polítics i empresaris que han ostentat el poder durant els últims trenta anys. Nadal passava revista a les trobades amb Jordi Pujol, Pasqual Maragall, el rei Joan Carles I, José Luis Rodríguez Zapatero i l'actual president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de qui revelava que accepta secretament el dopatge al món del ciclisme. Les confessions de Quan érem feliços , més personals i allunyades del poder, prometen ser un bon exercici d'exorcisme personal.

stats