64È FESTIVAL DE CINEMA DE CANES
Cultura 22/05/2011

Quatre candidats per a la Palma d'Or

Josep Lambies
2 min
Quatre candidats per a la Palma d'Or

Enviat especial a canesLa competició oficial del festival de Canes es va tancar ahir amb la projecció de La source des femmes , de Radu Mihaileanu, i Once upon a time in Anatolia , de Nuri Bilge Ceylan. Els habituals de Canes saben que els miracles passen, i que la selecció de títols a concurs pot guardar-se una sorpresa a la recambra per a l'últim dia. Definitivament, no és el cas d'aquesta edició. Va faltar poc perquè algun indignat llancés ous podrits a la pantalla després de les dues sessions. Ja s'han vist els vint films que lluiten per la Palma d'Or i el consens en les apostes sembla complicat. Però hi ha quatre títols que es repeteixen en la majoria de les travesses.

01. 'Melancholia'

Com l'afectarà l'escàndol?

Les pistes feien pensar que un jurat amb Robert De Niro al capdavant es decantaria per una pel·lícula ambiciosa. La de Terrence Malick s'esperava com una bona candidata, però la divisió de parers l'aparta una mica del top . Melancholia , en canvi, encaixa amb els requisits. Per això, quan Lars von Trier es va ficar de peus a la galleda declarant-se simpatitzant de Hitler, tothom va dir que havia deixat escapar una bona oportunitat. Tot i que... és possible que el conflicte jugui a favor seu?

02. 'Le Havre'

Una petita producció amb premi?

És molt probable que el cineasta i membre del jurat Olivier Assayas defensi Le Havre a capa i espasa. Per primer cop, Aki Kaurismäki ha sortit de la seva Finlàndia habitual per rodar a França, una decisió molt avantatjosa en la lluita per la Palma. Però l'any passat ja es va guardonar L'oncle Boonmee recorda les seves vides passades , del tailandès Apichatpong Weerasethakul, i és difícil que el Festival de Canes torni a atorgar el seu reconeixement superior a una petita producció.

03. 'La piel que habito'

Encaixarà amb el gust del jurat?

Pedro Almodóvar, el cineasta espanyol per excel·lència, ha renunciat als excessos estètics que han caracteritzat la seva carrera des dels anys de la Movida. Tot i això, l'argument segueix sent terriblement grotesc. La piel que habito és la número u en moltes travesses, però és possible que al jurat no li acabi de fer el pes.

04. 'Le gamin au vélo'

La tercera Palma dels Dardenne?

Le gamin au vélo és un dels films més aplaudits que ha projectat el Théâtre Lumière aquest any. Però els Dardenne batrien un rècord únic si guanyessin la Palma per tercer cop. Se sospita que la direcció del Festival no permetrà que això passi. La resposta, avui al vespre.

stats