INICI DE CURS

Projectes amb promesa d’inici imminent, però sense dates concretes

Equipaments en tramitació, licitació o en convocatòria d'obres són algunes de les fites que te la cultura a curt termini

Equipaments en tramitació i licitació i convocatòries d’obres són algunes de les fites que té la cultura a curt termini. D’altra banda, aquesta darrera part de la legislatura sembla que se centrarà sobretot en l’elaboració de plans d’actuació, que en molts de casos només s’iniciaran

NOUS EQUIPAMENTS EN LA TRAMITACIÓ

El concurs per a la construcció de la Caixa de Música, convocat per l’Ajuntament de Palma i Fundatur, finalitza el proper 31 d’octubre. La CAIB transferirà ben aviat els 400.000 euros per poder començar les obres de la que ha de ser la seu de l’Orquestra Simfònica al barri del Nou Llevant. Està previst que obres comencin a final d’enguany. També en la fase de tramitació està el projecte per a la construcció del futur Museu de Formentera, per al qual ja s’ha adquirit la finca de la Senieta per un import de 500.000 euros.

D’altra banda, recentment es va signar el conveni que possibilitarà la construcció del Centre Internacional de Fotografia Toni Catany a Llucmajor. Les obres de construcció del centre, dirigides per l’arquitecte Josep Lluís Mateo, no tenen dates d’inici, tot i que es preveu que serà a principi de 2019. Entre octubre i novembre es durà a terme la licitació per a la inclusió del programa de gestió museogràfic i la digitalització de l’obra del fotògraf.

Les obres de rehabilitació de la nau principal de la fàbrica Can Ribes podrien començar a final d’any. És un projecte de l’equip d’arquitectes de l’Ajuntament de Palma. També podrien començar els propers mesos les obres de rehabilitació de l’antiga presó de Palma, tot i que no hi ha ni convocatòria de projectes, ni dates d’accions concretes.

L’Ajuntament de Palma manté el discurs d’impulsar projectes estratègics abans d’acabar el mandat, com el Museu d’Història de Palma i les Torres del Temple. Per a l’habilitació de l’entorn del castell de Bellver hi ha un projecte pressupostat amb un milió d’euros.

CANVI DE DIRECCIÓ ARTÍSTICA

L’actual direcció d’Es Baluard, en mans de Nekane Aramburu, acaba el contracte el primer trimestre de 2019, però per ara no s’avança cap informació en relació amb la convocatòria d’un nou concurs. Serà una de les decisions que haurà de prendre el Patronat de la Fundació Es Baluard durant el curs que ara comença.

D’altra banda, es preveu que es faci el traspàs de competències del Govern balear al Consell de Mallorca per a la gestió del Museu de Mallorca. Mentretant, el Consell treballa en la divulgació del fons d’art de la institució, especialment en dues línies que es volen exhibir abans del final de la legislatura: l’obra de pintors estrangers que han creat a Mallorca i la pintura mallorquina del segle XIX i XX, amb exposicions al Museu Krekovic i al Centre Cultural la Misericòrdia.

Enguany ha estat l’any de l’obertura de portes de Can Balaguer, però ara per ara no hi ha cap programació de continguts definida. S’espera que es doni a conèixer els propers mesos.

INICI DE LES OBRES A LA CASA DE BLAI BONET

La represa del Pla d’actuacions integral del monestir de Bellpuig està a punt d’iniciar-se, l’executarà la Brigada de Patrimoni del Consell.

El projecte d’intervenció ha de permetre consolidar els espais que han patit un procés de degradació, i es complementarà amb un programa d’intervencions arqueològiques i un programa de divulgació, que inclou actuacions a l’església, les cases i les ruïnes del monestir. A mitjans del mes de setembre a Artà i al Centre Cultural la Misericòrdia es faran unes jornades de divulgació.

L’inici de les obres de la Casa de Blai Bonet, Centre de Poesia Contemporània, a la casa natal del poeta a Santanyí és imminent, impulsades pel Departament de Cultura del Consell de Mallorca a través de la Fundació Mallorca Literària.

S’ha concebut com un espai per donar a conèixer l’obra de l’autor i de divulgació poètica des del sud de Mallorca. El projecte d’execució es va lliurar a l’Ajuntament de Santanyí a final del mes de juny.

DEL PLA DE CULTURA A L’ICIB

El Pla de Cultura tindrà versió definitiva a final de 2018, amb els diferents documents de base per seguir amb polítiques culturals estables que es puguin mantenir independentment del canvis de govern. Es pretén que el Pla de Cultura serveixi de base per a la revisió dels criteris de subvencions, amb la incorporació, entre d’altres, de la perspectiva de gènere. S’inclou el Pla de Patrimoni, del qual ja s’ha presentat una primera versió. La versió definitiva s’espera a final d’any. Mentretant, ja se n’han fet les primeres passes i ja es treballa en la creació d’un museu virtual.

Abans de la fi de la legislatura, la Conselleria de Cultura té prevista la creació del Consell de la Cultura, el decret del qual es troba actualment en fase de presentació d’al·legacions.

Així mateix, pot ser imminent la creació de l’Institut d’Indústries Culturals (ICIB), tot i que no hi ha una data fixada. Per a Cultura, també és prioritari el pla de millora d’espais de titularitat estatal, com ara Can Sales, el Museu Arqueològic de Menorca i el Museu de Mallorca. Per a tots aquests equipaments, es l’augment de personal ja és una realitat i ja s’hi han integrat noves places i n’hi ha altres de convocades.

D’altra banda, el Pla del Foment de la Lectura, realitzat entre Cultura i Educació, serà realitat els propers mesos, i el Pla de Públics ja s’ha començat a implementar amb els concerts de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears als centres penitenciaris de Palma i Eivissa, i a hospitals. L’objectiu és fer accessible la cultura, i més concretament la música culta, a públics nous.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF