Publicitat
Publicitat

Processada l'exintendent del Palau de les Arts de València per prevaricació, malversació i falsedat documental

La responsable de l'òpera de València hauria participat en una operació d'externalització de serveis que va perjudicar les arques públiques

El jutjat d'instrucció número 15 de València ha dictat un acte pel qual processa l'exintendent del Palau de les Arts, Helga Schmidt; el que en fou director financer, Ernesto Moreno, i 3 empresaris per prevaricació, malversació i falsedat documental dins del conegut com a cas Palau, on s'ha investigat l' externalització de serveis amb pagament de sobrecostos que van implicar un perjudici per a les arques públiques.

Els 3 empresaris processats són el president del consell d'administració de Patrocini –empresa vinculada al Palau i dedicada a captar patrocinadors–, José Antonio Noguera Puchol; el conseller delegat d'aquesta companyia, Joaquín Maldonado, i l'excònsul de França a València i administrador de la societat Radcliffe –mercantil que actuava d'intermediària en les contractacions–, Pablo Broseta.

El magistrat de reforç, a través d'un acte de procediment abreujat, ha donat així per conclosa la recerca i dóna trasllat al fiscal perquè, en el termini de 10 dies, sol·liciti el sobreseïment, la pràctica de noves diligències o l'obertura de judici oral. En cas de pronunciar-se per aquest últim supòsit, el ministeri públic haurà de presentar el seu escrit d'acusació en el qual concretarà els fets que imputa a cadascun dels processats, els delictes dels quals els creu responsables i la pena que sol·licita per a ells.

Segons l'instructor, els investigats presumptament van participar de forma activa en la contractació i gestió fraudulenta objecte d'aquesta causa en la qual s'investiga el pagament de serveis amb un " sobrecost sense justificació", que suposa "un correlatiu perjudici per als fons públics".

Incompatibilitat de càrrecs

El magistrat explica que el 2007 el Palau de les Arts va decidir externalitzar l'activitat de captació de patrocinadors, la qual cosa es va materialitzar amb un contracte a l'abril del 2008, a través de l'empresa Patrocini de les Arts, en la qual es va mantenir Helga Schmidt en el càrrec de consellera fins al 2009, malgrat la " incompatibilitat" del càrrec d'intendent amb tota activitat privada. A més, apunta que suposa una "flagrant vulneració" de la clàusula de contracte d'alta direcció subscrit per ella. El setembre del 2009 es va formalitzar un nou contracte amb la mateixa empresa.

En tots dos casos, segons el jutge, no es van seguir els tràmits essencials de la contractació administrativa i es va eludir la publicitat, concurrència i transparència dels processos que ha de garantir la normativa, i recalca que Schmidt figurava simultàniament com a representant de la adjudicadora (Palau dels Arts) i de l'adjudicatària (Patrocini), amb la qual cosa vulnerava la prohibició per contractar.

A més d'aquestes "irregularitats", el magistrat destaca que en la primera temporada de contracte Patrocini va incorporar 3 patrocinadors però se'n van donar de baixa 14, amb la qual cosa els comptes anuals van passar de 4.353.073 euros el 2008 a 3.329.952 el 2009. En la temporada següent, amb el nou contracte, apareixen nous patrocinadors però l'import percebut pel Palau per aquest concepte va passar de 3.329.951 euros a 2.864.149.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF