ÒPERA
Cultura 23/06/2013

El Principal no suspèn l'òpera malgrat la vaga de la Simfònica

El Consell assegura que s'estudien totes les possibles alternatives

A. Zurimendi
2 min

Palma.Sonen tambors de guerra al teatre Principal de Palma després que l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears hagi convocat dos dies de vaga (els propers 28 i 30 de juny) per demanar el pagament de les seves nòmines.

Malgrat el torçebraç llançat pel comitè d'empresa de la Simfònica (que agrupa 79 treballadors), la direcció del Principal ha reaccionat tot d'una anunciant que "les funcions de l'òpera Aïda previstes per als dos dies es desenvoluparan amb normalitat i que en cap moment no es cancel·laran".

Ara bé, com s'ho farà el teatre Principal per realitzar una òpera sense que estigui musicada per l'Orquestra Simfònica? Fonts del Consell de Mallorca (encarregat del Principal) explicaren ahir que "els tècnics estudiaran a partir de dilluns les possibilitats tècniques i artístiques" per no haver de suspendre les funcions.

Les mateixes fonts descartaren -en principi-, la contractació d'una orquestra externa o dur músics de fora de Mallorca. De fet, afirmaren que una possibilitat és donar més protagonisme als altres músics que també havien de participar en l'òpera. En aquest espectacle està prevista la participació de la banda de música de Son Rapinya i també el cor titular del Principal i el cor juvenil de la mateixa entitat.

Es tractaria així de trampejar una difícil situació en la qual quedarà el Principal amb l'absència dels 790 músics de la Simfònica. El director artístic del teatre, José María Moreno, recordà ahir els exemples de Riccardo Muti a La Scala de Milà i de López Cobos i Plácido Domingo a La Maestranza, que també es veieren immersos en vagues musicals per millores de les condicions laborals. "En situacions semblants, també pogueren assegurar les funcions previstes", defensà ahir Moreno. I remarcà que el Principal "es deu al seu públic i a la resta d'artistes, tècnics, figurants, cors, solistes i treballadors, que fa molts mesos que treballen en aquesta producció".

Malgrat tot, el director artístic afirmà que els responsables del teatre "entenen i respecten" els músics de la Simfònica.

De fet, la llista de motius per a la vaga és llarga, asseguren els treballadors. En primer lloc, la plantilla encara no ha cobrat la nòmina del mes de maig ni la paga extraordinària del juny. "I tampoc no tenim notícies de cobrar-les en breu", explica Carlos Fortea, president del comitè d'empresa. Així mateix, lamenten que encara no han començat a negociar el nou conveni col·lectiu, "quan estam a poques setmanes que s'acabi"; i que la Simfònica no té pressupost aprovat per a 2013. Finalment, critiquen que les administracions els demanaren un esforç extra per tirar endavant el Festival de Bellver, tot fent assajos extra en el temps lliure dels músics, "i a una setmana de començar no l'han publicitat ni sabem si finalment es farà".

És per això que els músics de la Simfònica han votat a favor de fer vaga els dies 28 i 30 de juny: "Malgrat que ho lamentam moltíssim, no ens queda altre remei", explica Carlos Fortea. I afegeix: "Nosaltres volem treballar, però gratis?".

Per aquest motiu, els músics oferiran dues actuacions gratuïtes a la plaça Major de Palma coincidint amb les funcions dels dies 28 i 30 de juny. "Volem tenir presència a la societat, estam totalment implicats", conclou Fortea. A partir de dilluns es veurà si han d'arribar a aquest extrem, ja que és quan negociaran in extremis el pagament dels endarreriments.

stats