ARTS ESCÈNIQUES

El Principal presenta la nova temporada, que engloba 48 espectacles de teatre, dansa, circ i música

Les propostes inclouen obres de format emergent i músics destacats com Maria del Mar Bonet, L.A. & Friends o Maico

El teatre Principal de Palma ha presentat la seva nova programació, 48 propostes d'arts escèniques que acollirà des d'aquest cap de setmana i fins dia 6 de gener. Són obres destacades de circ, dos monòlegs de producció pròpia, música, propostes de teatre emergent i espectacles per a un públic familiar.

La presentació, com la temporada passada, s'ha fet al carrer "per acostar el teatre a la ciutadania", ha assenyalat el director Carlos Forteza, que ha donat a conèixer l'exposició ' Introescena', un recull de 23 fotografies de Pep Bonet, J. Taltavull i Xim Izquierdo que es podrà veure a la Rambla fins al 30 de setembre. Es tracta d'imatges que els tres fotògrafs varen fer a les bambolines del teatre i amb els quals es vol mostrar tot allò que l'espectador no veu des del seu seient. A la presentació, l'Associació d'Actors i Actrius de les Balears ha protestat contra la gestió del teatre.  

L'associació d'actors i actrius denuncia que "el teatre Principal no fa una aposta clara pels professionals de les Illes"

Per la seva banda, el conseller de Cultura, Francesc Miralles, ha destacat que estan treballant amb la resolució dels mals endèmics que pateix el sector de les arts escèniques i que "el Principal és un instrument més de dinamització del sector a Mallorca". Hi ha moltes qüestions estructurals del teatre i del sistema cultural a Mallorca que s'han d'abordar, però, si no anam fent passes, serà impossible trobar una solució", hi ha afegit el vicepresident primer del Consell de Mallorca.

Ja dins el teatre, la temporada s'enceta aquest dissabte, 9 de setembre, a la sala Gran amb l'espectacle 'Molar', de Quim Bigas, un muntatge que mescla diverses formes d'expressió escènica. Coincidint amb aquest acte, el músic Marcel Cranc presentarà en concert el seu darrer treball, que du per títol '7', a la sala Petita.

Seguidament arribarà ' #Comviure', coproducció del teatre Principal amb Diego Ingold i que es representarà del 16 al 23 de setembre a una casa particular. En aquest treball, es reflexiona sobre el model turístic, el model de ciutat i la seva incidència en la convivència entre els veïns.

Entre els dies 20 i 24 de setembre arriba la FIRA B!. Per a l'ocasió, el Principal ha programat els espectacles 'Una nit de musical', amb Àngels Gonyalons i l'Orquestra Simfònica; 'Por', de la companyia la Reforma; 'Guium', de la Fornal; 'He vist balenes', de La Impaciència, i 'Carinyo', de Pérez & Disla. 

Avantguarda 

"La sala Petita es consolidarà com el punt de trobada dels muntatges més innovadors i avantguardistes", ha assenyalat el director, amb muntatges com 'Cases', de  Xesca Salvà, i 'Escenas para una conversación después del visionado de una película de Michael Haneke', d' El Conde de Torrefiel.

També de format emergent en trobam a la Petita. 'La classe', de  Sergio Baos i dirigida per Joan M. Albinyana, una coproducció de Baos amb el teatre Principal, es representarà els dies 8 i 9 de novembre. Poc després, els dies 16 i 17 del mateix mes, arribarà ' Birdie', de Señor Serrano, també a la sala Petita. I 'Yo, Feuerbach', de Tankred Dorst amb Pedro Casablanc, els dies 14 i 15 de desembre.

Música a la sala Petita

La música serà present a la sala Petita amb les actuacions de Marcel Cranc; Maico (dimarts 31 d'octubre); Martin Simpson & Folk Souvenir, cap de cartell del festival Folk You! (dimecres 22 de novembre), i Celeste Alías i Marco Mezquida (20 de desembre).

Producció pròpia

La sala Gran estrenarà el 6 d'octubre 'La nit de Catalina Homar', un monòleg de José Carlos Llop que, dirigit per Rafel Lladó, interpretarà Catalina Solivellas i que també es representarà els dies 7, 13 i 14 d'octubre. Ben lligada a aquesta producció del teatre Principal està 'Les darreres paraules', de Carme Riera, que es representarà a la sala Petita els dies 12, 13 19 i 20 d'octubre, amb direcció de Rafel Duran i interpretada per Andreu Benito i Josep Orfila.

De dansa, 'Caída del cielo', de la malaguenya  Rocío Molina (tres Max a la darrera edició), és un muntatge de flamenc que arribarà a la sala Gran el 21 d'octubre. 

Hi haurà, però, altres espectacles de teatre. N'és un 'Who is me. Passolini (Poeta de las cenizas)', d'Àlex Rigola, que n'oferirà quatre funcions els dies 2 i 3 de novembre en un format poc usual: 30 persones per funció, que es representarà en una caixa de fusta. Alfredo Sanzol durà 'La respiración', amb   Verónica Forqué i Nuria Mencía, el 4 de novembre. A més, Pablo Messiez tornarà al Principal amb 'Todo el tiempo del mundo' el 25 de novembre.

'Fuenteovejuna', el clàssic de  Lope de Vega, arribarà el 2 de desembre en la versió que Pepa Gamboa ha elaborat amb les dones de la comunitat gitana d'El Vacie (Sevilla) i el 10 de desembre Brodas Bros acostarà el hip hop mediterrani amb 'Vibra' a la sala Gran.

Teatre per a públic familiar

El teatre per a públic familiar també té el seu espai en aquest quadrimestre del Principal. Teatre al detall oferirà un programa doble el dissabte 28 d'octubre amb 'El núvol gris, gras i gros', teatre per a nadons, a la sala Petita i 'La nena dels pardals' a la sala Gran.

La companyia valenciana La Teta Calva proposa capgirar el clàssic de Mark Twain amb 'Les aventures de T. Sawyer', el 12 de novembre a la sala Gran. La companyia Baal, a la Petita, els dies 25 i 26 de novembre escenificarà 'Mira Miró', una obra per a tota la família a partir de l'univers de Joan Miró.

Circ

"Una de les apostes fortes de la temporada del Principal és el circ", un gènere "habitualment oblidat al Principal", amb paraules de Forteza. S'hi reuniran tres espectacles, ' Indomador', d'Animal Religion, el 30 de novembre a la sala Petita; ' Rhum', de Joan Montanyès 'Monti', el 17 de desembre a la sala Gran, i ' Sentinel', una producció del teatre Principal que el Circ Bover interpretarà a la sala Gran els dies 22, 23, 26 i 27 de desembre.

Música a la Gran

A la sala Gran, hi actuarà Maria del Mar Bonet, que oferirà un concert únic a Mallorca el 30 de setembre en què presentarà 'Ultramar' i celebrarà així els seus 50 anys sobre els escenaris.

El diumenge 3 de desembre, l' Orquestra Simfònica de les Illes Balears interpretarà 'Els planetes', de Holst, en un concert familiar. El pianista mallorquí Agustí Fernández actuarà amb Sai Trio el 7 de desembre també a la sala Gran i els cors del teatre Principal oferiran el tradicional Concert de Nadal el 16 de desembre. L'OSIB tornarà a la sala Gran l'1 de gener amb el Concert d'Any Nou i per al 6 de gener s'està preparant un concert extraordinari amb L.A. & Friends: confirmats grups com La Habitación Roja, Sunflowers i altres noms de l'escena mallorquina que s'aniran afegint al cartell.

El teatre Principal de Palma ha aprofitat l'avinentesa també per presentar la seva nova pàgina web. 

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF