MÚSICA
Cultura 19/03/2013

La Principal de la Bisbal celebra 125 anys enaltint la cobla

Xavier Cervantes
2 min

Barcelona.Francesc Cassú, director de La Principal de la Bisbal, va començar a treballar fa dos anys en el programa de commemoració del 125è aniversari de la cobla orquestra empordanesa. "Teníem dos objectius: arribar arreu del país i que els actes fossin el màxim de corals i compartits possibles, amb amics i rivals ", va explicar ahir Cassú a la seu del departament de Cultura. El primer objectiu es concreta amb concerts a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Perpinyà, Andorra i Manresa.

Barcelona tindrà un protagonisme especial, amb el concert que La Principal farà el dissabte 23 de març, a partir de les 18 h, a L'Auditori, un equipament amb una programació estable de cobla que enguany hi programarà set actuacions.

"Hem configurat un dels millors concerts de cobla que es poden fer avui", diu Cassú sobre una vetllada musical compartida amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i en què hi haurà dues estrenes: La llegenda del bruel de Castelló d'Empúries , de Marc Timón, director de la Sant Jordi; i Notes de quadern. Fantasia rocambolesca a l'Empordà de Pla , de Cassú. "També estrenarem versions per a dues cobles de la Suite Dharma , de Jordi Molina, i Catalanitat , de Valentí Miserachs", informa Cassú. Les celebracions del 125è aniversari es clouran la quaresma del 2014 a la Bisbal, però abans, al gener, faran un altre concert especial al Palau de la Música. Al llarg del 2013 presentaran "tres espectacles nous de format innovador" que formen part d'allò que Cassú anomena "la cobla del futur". La commemoració es completarà amb l'edició d'una col·lecció discogràfica.

L'òpera sobre Llull

A més de dirigir La Principal i la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya, Cassú també és l'autor d'una òpera sobre Ramon Llull amb llibret de Jaume Cabré. "És un projecte que vam acabar fa set anys. L'hem entregat al Liceu, però encara no ens han dit ni que sí ni que no", va explicar Cassú. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va confirmar que aquesta òpera "no té programació prevista". "Aixecar una òpera és una cosa tremendament complicada", va dir Mascarell, que de tota manera, i malgrat el context de crisi econòmica, en va prendre nota perquè és conscient que una de les "línies d'acció" de la conselleria és "donar continuïtat a la programació local".

stats