MÚSICA
Cultura 31/01/2012

El Primavera Sound creix a la ciutat

El festival Primavera Sound vol consolidar el seu impacte a la ciutat amb dues jornades de concerts gratuïts a l'Arc de Triomf. Els caps de cartell al Parc del Fòrum seran Björk, The Cure i Wilco.

Xavier Cervantes
3 min
El Primavera Sound creix  a la ciutat

BARCELONA.El festival San Miguel Privamera Sound, que se celebrarà a Barcelona del 30 de maig al 3 de juny, continua eixamplant els seus límits més enllà del Parc del Fòrum. L'any passat l'assistència als concerts que es van celebrar al Poble Espanyol van desbordar totes les expectatives. "Se'ns va quedar petit", va reconèixer ahir Alberto Guijarro, un dels directors del Primavera Sound. Per això han buscat un nou espai per a les actuacions del dimecres 30 de maig i del diumenge 3 de juny: la zona de l'Arc de Triomf, al passeig de Lluís Companys. I la gran novetat és que seran concerts gratuïts.

"Volem ampliar l'esperit de comunió entre el festival i la ciutat", va dir Guijarro, que va recordar que ja fa anys que el Primavera Sound incideix de manera positiva en la ciutat, amb un impacte econòmic de 65,3 milions d'euros, segons un estudi de la consultora Carat encarregat pel festival. Jaume Ciurana, tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, va destacar ahir la capacitat del festival "per atreure i exportar talent", i va confirmar que l'Ajuntament mantindrà el seu suport, que econòmicament és de 125.000 euros, la mateixa quantitat que l'any passat.

A l'escenari de l'Arc de Triomf hi actuaran el francès Yann Tiersen -l'autor de la banda sonora d' Amélie -, el californià Jeremy Jay, l'asturià Nacho Vegas i els britànics Saint Etienne i The Weeding Present, entre d'altres. Saint Etienne hi presentarà Words and music by Saint Etienne (2012), el primer àlbum amb cançons noves que publica en set anys. The Wedding Present, en canvi, faran un concert especial basat en el repertori del disc Seamonsters (1991).

L'activitat del Primavera Sound a la ciutat es completarà amb les habituals programacions Primavera Parc, Primavera als Clubs i Primavera A Viva Veu, i amb Flastock , una exposició de cartells que es podrà veure a La Virreina Centre de la Imatge del 15 de maig al 3 de juny.

Pel que fa a la programació dels vuit escenaris del Parc del Fòrum, fins ara ja s'havien donat a conèixer els principals caps de cartell: The Cure, Björk i Wilco. I se sabia que enguany hi haurà una aposta per grups de metal com ara els nord-americans Liturgy, els noruecs Mayhem i els britànics Napalm Death i Godflesh. Des d'ahir també formen part de la dotzena edició del festival el canadenc Rufus Wainwright, els nord-americans The Rapture, els noruecs Kings of Convenience i els suecs Refused. Wainwright tornarà al Primavera Sound amb un nou disc, Out of the game , produït per Mark Ronson, coproductor del Back to black d'Amy Winehouse. I aquesta vegada hi actuarà acompanyat d'una banda.

Del pop clàssic al 'dubstep'

Un cop més, el fil narratiu del cartell segueix la norma del festival d'oferir el més destacat de l'actualitat musical en un context que obri lligams amb el passat. Així s'entén que coincideixin a la programació grups joves com els britànics The xx, els nord-americans Girls i Real State; els valencians Senior i el Cor Brutal i els barcelonins Doble Pletina, i veterans com el crooner britànic Richard Hawley, la canadenca Buffy Sainte-Marie i els nord-americans Lee Ranaldo (guitarrista de Sonic Youth) i els ja habituals Shellac.

Tampoc és estrany que en un mateix espai es pugui sentir l'última tendència del dubstep (amb Rustie i Benga) i la recuperació de discos clàssics de pop-rock com el Third de Big Star, que interpretarà un supergrup format, entre d'altres, per Mike Mills (R.E.M.), Ira Kaplan (Yo La Tengo), Ken Stringfellow (The Posies) i Norman Blake (Teenage Fanclub).

El festival també acollirà el retorn dels nord-americans The Afghan Whigs, liderats per Greg Dulli, i dels britànics The Chameleons, i el concert del cantautor anglès Nick Garrie, que interpretarà l'àlbum The nightmare of JB Stanislas (1969). Entre els més de 250 grups i artistes del cartell també hi ha espai per a Beirut, Grupo de Expertos Sol y Nieve, John Talabot, La Estrella de David, Main, Refree, Christina Rosenvige i Japandroids.

stats