PATRIMONI
Cultura 01/04/2017

Presentació deslluïda per a Can Balaguer

L’objectiu de Cort és que el casal es converteixi en el nou Museu d’Història de Ciutat

Margalida Mateu
4 min
Presentació deslluïda per a 
 Can Balaguer

PalmaLa inauguració d’un dels projectes insignes en l’àmbit cultural d’aquesta legislatura de Cort, la reobertura del Casal Balaguer, va quedar ahir força deslluïda. Mentre es feia la presentació pública del casal, la presidenta Armengol -l’assistència de la qual estava anunciada per a l’obertura- compareixia en roda de premsa per acceptar la renúncia de Ruth Mateu al capdavant de la Conselleria de Cultura. Així l’equip de cultura de Cort de MÉS quedava sol per a la presentació del nou projecte, que volen que sigui el “Museu d’Història de la ciutat”. El regidor Llorenç Carrió i el batle de Palma, José Hila, foren els encarregats de fer la presentació oficial. Hila manifestà: “Avui és un dia important per a Palma perquè, després de molts anys tancat, Can Balaguer comença de nou l’activitat”.

A més, l’actual batle de Palma -el que el succeirà era absent a la inauguració- va agrair especialment la tasca duta a terme per Aina Calvo i Nanda Ramon -que s’amagava entre el públic-, ja que “gràcies a elles avui Can Balaguer és una realitat”.

Obertura progressiva

“Feim una obertura progressiva perquè els ciutadans de Palma puguin començar a conèixer Can Balaguer”, va assegurar el batle de Ciutat. Per la seva banda, Carrió hi afegí: “Volem que Can Balaguer mostri el ric patrimoni artístic que allotjaven els casals i que sigui un museu que mostri les arts decoratives”.

De moment, però, Cort ha obert les portes del pati del casal i de la planta baixa, on s’ha instal·lat una exposició dels orígens, la història, la rehabilitació i el futur del Casal Balaguer. La rehabilitació ha costat 6 milions d’euros i s’ha allargat des del 2009 fins al 2015.

Entre la comitiva assistent a la presentació hi havia regidors de l’Ajuntament, el conseller d’Educació, Martí March, i el conseller insular de Cultura, Francesc Miralles, així com societat civil i diversos arquitectes. També s’hi trobava l’exregidor de Cultura de l’Ajuntament Miquel Perelló, qui va remarcar “la importància d’un espai que era abans exclusiu per a la noblesa i ara és per al gaudi de tota la ciutadania de Palma”.

La tècnica de Cultura de Cort Isabel Pérez va ser una de les encarregades d’explicar detalladament el procés de rehabilitació, que el que “ha fet ha estat recuperar una sèrie d’espais que estaven molt fragmentats i que havien perdut l’essència. Segurament el més especular és la recuperació del pati, que es trobava tancat per uns murs i que ara es pot tornar a apreciar amb la seva magnitud”, és el segon pati més gran de tot Palma.

Antiguitat vs contemporaneïtat

Al projecte, s’hi ha integrat “un nucli de comunicació contemporani a la part de l’escala i l’ascensor que és impactant perquè fa un aprofitament de la llum i dels elements més radicals de l’arquitectura contemporània amb un diàleg amb la part més antiga”, comentà Pérez. Aquest projecte ha permès als arquitectes del casal, de l’estudi Duch Pizà, enviar-lo a la Biennal de Venècia i estar nominats als premis FAD i als Mies van der Rohe. A la presentació el batle Hila també va fer una menció especial a la figura de l’arquitecte impulsor Xisco Pizà, que va finar l’any passat.

Museïtzació de la planta noble

A la planta noble “els elements tardans que distorsionaven la imatge de la casa senyorial de Palma s’han eliminat i s’ha recuperat tot allò que s’ha pogut: xemeneies, portes i mobiliari disponible, etc”. Per altra banda, el casal mostrarà una galeria de pintura representativa de Josep Balaguer completada amb fons municipal. Can Balaguer també presentarà una cambra barroca amb la seva alcova al costat de la sala de música que conté l’orgue comprat el 1928 i es manté com a lloc de recepció burgesa un saló d’influència francesa, un menjador del segle XIX, la galeria d’un col·leccionista molt aficionat al modernisme i una sala de tertúlies del principi del segle XX.

Golfes

A les golfes del nou Can Balaguer “s’ha eliminat tota una sèrie de parets i es deixa veure la continuïtat de les porxades mallorquines. En aquests moments es pot apreciar la grandiositat de tot el que és aquest espai de la tercera planta, on s’haurà instal·lat el Cercle de Belles Arts que conviurà amb el Solleric, una oficina, un centre de documentació (amb els mobles de Gesa recuperats) i un espai educatiu”, va recalcar la tècnica de Cort. A dalt de tot hi ha una petita terrassa i una sala de conferències.

La mostra titulada Can Balaguer. Un nou espai per a la ciutat, que podreu trobar aquests dies al Balaguer, explica el projecte de museïtzació de la planta noble de Can Balaguer, que permetrà explicar la història de les cases senyorials dels segles XVIII, XIX i principis del XX.

Can Balaguer, a més, tindrà diferents espais per donar a conèixer la història de la ciutat. La planta baixa, que acull la sala d’exposicions temporals, s’obrirà de dilluns a divendres de les 16.30 a les 20 h i els dissabtes, de les 10.15 a les 14 h.

El Solleric, per tant, comença a funcionar com a centre cultural a la vegada que s’està executant la restauració de tot el mobiliari i la pintura. Cort preveu que al llarg d’enguany s’aniran completant les sales i s’espera que abans que acabi aquest 2017 quedi finalitzada la planta noble.

stats