LITERATURA

Presentació del llibre 'Aurora Picornell (1912-1937). De la història al símbol'

Una obra que aborda, per primera vegada, un estudi biogràfic sobre l'activista i el seu entorn familiar i polític

Aquest dimecres, 19 d'octubre, a les 20 h a Can Alcover Espai de Cultura es farà la presentació del llibre ' Aurora Picornell (1912-1937). De la història al símbol', de David Ginard Ferón. Una nova publicació de la col·lecció 'Menjavents', de Documenta Balear.

A la presentació hi intervindran Margalida Capellà, jurista i professora de la UIB; Francisca Mas, advocada, i David Ginard, autor i historiador.

'Aurora Picornell, La icona', crítica de la publicació per Miquel Àngel Llauger

Aurora Picornell Femenias (1912-1937) fou una rellevant activista política i social del segle XX. Nascuda en una família obrera de Palma, en plena adolescència s’implicà en iniciatives de caràcter feminista, laïcista i obrerista. Després de la proclamació de la Segona República, es va afiliar al Partit Comunista d’Espanya. Prest es va convertir en la figura més coneguda d’aquesta organització a Mallorca pel seu carisma, la capacitat de treball i l'estreta col·laboració política amb el seu company, el cèlebre agent de la 'Komintern' Heriberto Quiñones González. L’ assassinat d’Aurora Picornell, al cap de pocs mesos del cop d’Estat del juliol del 1936, fou un dels episodis més dramàtics de la repressió franquista.

Aquesta obra, elaborada a la llum de nombroses fonts inèdites, aborda per primera vegada un estudi biogràfic de conjunt sobre Aurora Picornell i el seu entorn familiar i polític. A més a més, s’hi analitza el procés de formació i difusió del símbol associat a 'la Passionària de Mallorca', des del començament dels anys trenta del segle passat fins avui, escrita per l'historiador David Ginard.

Trobareu més informació a l'entrevista que va fer  Cristina Ros a David Ginard Féron: "Avui Aurora Picornell és un símbol que té el consens de partits polítics diversos".

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF