Distincions Culturals
Cultura 23/02/2011

Premis Nacionals

2 min

No es pot dir que la paritat sigui un dels elements que tingui en compte el jurat dels Premis Nacionals de Cultura que atorga des del 1995 la Generalitat, des de fa dos anys a través del CoNCA. La primera i única autora premiada en la categoria de literatura, ara fa deu anys, va ser Carme Riera i, per fi, aquest 2011 el guardó ha estat per a una altra escriptora i crítica literària -col·laboradora del suplement de l'ARA Time Out Cultura -, Marta Pessarrodona (Terrassa, 1941). Poeta, narradora, traductora de figures com Susan Sontag, Doris Lessing i Simone de Beauvoir i assagista. Ha investigat especialment l'obra d'escriptores cabdals, de Víctor Català a Virginia Woolf, "donasses", en va dir, i així la va batejar ahir a ella el jurat dels Premis. L'autora ha fet doblet el 2010 amb el recull poètic Animals i plantes (Meteora) i un assaig sobre les dones republicanes, L'exili violeta (Meteora), continuació de l'anterior volum França: gener 1939. La cultura catalana exiliada (Ara Llibres).

Xavier Mariscal (València, 1950) és un altre dels artistes que la Generalitat premiarà, en la categoria de disseny, el dia 2 d'abril en un acte oficial a Palau. En l'any del seu seixantè aniversari, el 2010 Mariscal va fer una mirada enrere amb l'exposició Mariscal a la Pedrera , en què es mostrava una divertida selecció dels seus treballs dels últims quaranta anys, i una passa endavant amb la pel·lícula Chico & Rita , recent premi Goya a la millor pel·lícula d'animació, creada amb Fernando Trueba.

El genial Miguel Núñez. Mil vidas más , d'Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet és el Premi Nacional de Cultura 2011 de còmic. El CoNCA ha valorat la "força narrativa i gràfica excepcional" d'aquest llibre sobre la vida compromesa i atzarosa d'un resistent (i torturat) antifranquista. El volum té una estructura, per etapes vitals, que inclou vinyetes, relats biogràfics i fins i tot fragments autobiogràfics de Núñez que són un manifest d'integritat moral a favor de les idees d'esquerres.

Una entitat gremial, l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), és qui rebrà el guardó de la categoria de dansa. És la primera vegada en setze anys que el Nacional no serà per a un ballarí o una companyia sinó per a una associació. L'APdC va ser creada el 1987 -actualment la dirigeix el coreògraf Jordi Cortés- i ha estat clau per al sector, per aglutinar la tasca de difusió de la dansa, per donar suport logístic als joves creadors i liderar la lluita pels drets laborals dels ballarins. Els setze guardonats amb el Nacional -que el CoNCA va fent públics amb comptagotes aquesta setmana- rebran 18.000 euros.

stats