Cultura 10/06/2020

Els premis Ciutat de Palma incorporen les categories de periodisme i patrimoni gastronòmic

El pressupost és de 94.000 euros i les obres es poden presentar des de l'endemà de publicar-se les bases fins dia 16 d'octubre

Ara Balears
3 min
Imatge dels premiats en l'edició 2019 dels Premis Ciutat de Palma amb les autoritats polítiques.

Els premis Ciutat de Palma 2020 incorporen, com a novetat, les categories de periodisme i patrimoni gastronòmic. El pressupost dels guardons és de 94.000 euros, 6.000 euros menys que l'anterior convocatòria. La dotació econòmica es distribueix de la manera següent: premi Llorenç Villalonga de novel·la, 26.000 euros; premi Joan Alcover de poesia, 12.000 euros; premi Antoni Gelabert d’arts visuals, 12.000 euros; premi de còmic, 10.000 euros; premi Bonet de Sant Pere de música, 6.000 euros; premi d’arts escèniques, 6.000 euros; premi d’audiovisuals, 10.000 euros; premi d’investigació, 6.000 euros; premi Miquel dels Sants Oliver de periodisme, 3.000 euros, i premi de patrimoni gastronòmic, 3.000 euros.

Tots els premis tenen el mateix termini de presentació d'obres, que començarà l’endemà que es publiquin les bases i acabarà el 16 d’octubre de 2020 a les 23.59 h. “L’Ajuntament de Palma convoca el premi Ciutat de Palma de periodisme amb la finalitat d’estimular el periodisme d’investigació i promoure, incentivar i reconèixer la feina de les persones professionals del periodisme que treballen per treure a la llum informacions de rellevància”, ha explicat la coordinadora general de Cultura, Francisca Niell.

En aquest nou premi es poden presentar articles, sèries d’articles, reportatges i/o treballs de fotoperiodisme, publicats a premsa impresa o digital, publicacions periòdiques, ràdio o televisió i blogs o altres canals digitals entre l’1 de gener de 2019 i el 30 de setembre de 2020. Els treballs que hi concursin han de ser en català i hauran de tenir com a eix la ciutat de Palma pel que fa a la temàtica o el marc d’incidència. Poden haver estat fets per un sol autor o per diversos.

D'altra banda, Cort convoca el guardó al patrimoni gastronòmic per posar en valor aquest àmbit i està obert a qualsevol persona major d'edat que hagi desenvolupat un projecte de recuperació, conservació i divulgació de la gastronomia tradicional. També hi ha canvis respecte del premi Ciutat de Palma Antoni Gelabert d’arts visuals. A diferència de les convocatòries anteriors, l’artista premiat conserva la propietat de l’obra.

Per tal de facilitar la presentació de les obres i la feina dels jurats aquest any, es faran les gestions amb la plataforma digital especialitzada Mundoarti, amb l’excepció del premi d’investigació i el premi de patrimoni gastronòmic. “Continuam apostant per la cultura com a eix vertebrador de la societat, per això refermam el nostre compromís amb l’impuls de la creació artística i no només convocam els Ciutat de Palma sinó que n’ampliam les categories i tenim més cura, si és possible, dels creadors”, ha defensat el regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

Crítiques de l'APIB i SPIB

El nou guardó per als treballs de periodisme ha rebut crítiques tant de l'Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB), com del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB). El primer, ha emès un comunicat en què argumenten que el premi "hauria de comptar amb tots els periodistes que treballen a Mallorca", i el fet de "restringir l'idioma a un dels dos cooficials deixa fora el treball de la gran majoria de periodistes de les Illes". A més, creuen que "hauria de prioritzar-se la qualitat de les peces publicades en mitjans professionals amb un mínim de trajectòria, i no de blogs o xarxes socials".

Per la seva banda, l'SPIB va fer una piulada en què lamentava que "el nou premi Ciutat de Palma de periodisme no estableixi com a requisit de la candidatura ser periodista". També que "exclogui una part important dels professionals de les Balears, la feina dels quals no perd qualitat per l'idioma que empri el mitjà on treballen".

stats