Cultura 30/01/2013

Premis per a la Carles Taché i l'ADN

La sisena edició de la Nit del Galerisme ha reconegut la trajectòria de Carles Taché i l'aposta per l'art més contemporani de la galeria ADN. Antoni Muntadas és homenatjat com a pioner de l'art multimèdia

A.r.t.
2 min
Els premiats: Adrián Melis, Julián Rodríguez, José Luis López Espada, Margarita Puig, Martin Maisler, Marta Gili, Ernesto Ventós, Anna Maria Guasch i Carles Taché.

BarcelonaEl Macba va acollir ahir a la nit la cerimònia de lliurament de la sisena edició dels Premis GAC, els guardons organitzats per les quatre associacions del sector de l'art a Catalunya. Un acte que va comptar amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i de representants del món de l'art. El premi honorífic va recaure en Antoni Muntadas com a pioner de l'art conceptual i de l'art multimèdia. Carles Taché va rebre el guardó a la trajectòria pels 25 anys que ha fet la galeria que porta el seu nom. El jurat va valorar "la coherència i l'esforç per mantenir el nivell dels artistes representats, acompanyar els seus projectes i comprometre's amb la seva projecció internacional", alhora que va destacar que en temps de dificultats econòmiques hagi obert un espai dedicat a nous projectes. Marta Gili, la directora del Jeau de Paume de París, va ser reconeguda amb el guardó del comissari d'exposicions "per la seva àmplia trajectòria" i per "la gran atenció que ha dispensat a l'art català des d'un centre de referència internacional com és el Jeau de Paume", amb les mostres que ha dedicat recentment a Agustí Centelles i Antoni Muntadas.

La peculiaritat de la col·lecció del perfumista Fernando Ventós, Olor Visual , basada en les qualitats olfactives de les obres, l'han fet mereixedor del premi al col·leccionisme. Dels seus fons, que inclouen obres d'Aballí, Brossa, Dalí, Esclusa o Tàpies, el jurat va destacar "la rellevància d'una proposta cultural amb voluntat de ser molt singular i que recull també un vessant didàctic i social". El premi a la crítica d'art va recaure en la catedràtica de la Universitat de Barcelona Anna Maria Guasch per "la trajectòria acadèmica, investigadora i de lideratge en l'àmbit universitari de l'art contemporani". Entre el 2000 i el 2009, aquesta professora ha treballat a les universitats nord-americanes de Princeton, Yale, Colúmbia i San Diego. El programa Escletxes de BTV es va emportar el premi al mitjà de comunicació per afavorir la difusió del món de l'art i de l'oferta d'exposicions.

Apostes de futur

La galeria ADN, que el 2011 va ser guardonada amb el premi a la galeria jove, va tornar a recollir un premi ahir, en aquesta ocasió a la millor exposició en una galeria, Nuevas estructuras de producción , del jove artista cubà Adrian Melis, que el jurat ha considerat "un jove artista amb un futur molt prometedor". En aquesta edició, el guardó a la projecció internacional va recaure en l' extremenya Casa Sin Fin, perquè ha fet una "aposta ambiciosa pels artistes que representa" i per un "treball de modèlic" de publicacions que assoleix ressò internacional.

El jurat dels guardons, que es renova anualment, va estar format en aquesta edició pel filòsof Xavier Antich; Pilar Carbonell, de la galeria Palma Dotze; els col·leccionistes Josep Maria Civit i Jaime Sordo; els galeristes Carme Espinet, Pepa Quintero i Moisés Pérez de Albéniz; Carles Guerra, conservador en cap del Macba; Ana Vallés, la directora de la Fundació Sorigué, i la crítica d'art Elena Vozmediano.

stats