MÚSICA
Cultura 21/11/2012

Premi Martí i Pol per a Roger Mas

El solsoní Roger Mas s'ha endut el premi Martí i Pol al millor poema musicat per Si el mar tingués baranes de Maria Mercè Marçal. Carles Sanjosé ha sigut finalista del guardó que atorga el Celler Vall Llach.

Laura Serra
3 min
Roger Mas conversant amb Carles Sanjosé abans del veredicte del premi Martí i Pol. Al fons, membres del jurat com Laura Almerich, Lluís Gendrau i Lluís Llach.

BARCELONA.No li agrada fer de jurat de cap premi, però Lluís Llach va impulsar fa cinc anys el premi Miquel Martí i Pol per reconèixer el millor poema català musicat en l'últim any. "Un jurat no fa justícia. Però és una manera, agosarada, d'incentivar la cançó feta a partir de poemes, que és un patrimoni fantàstic. Com a mínim en l'època més moderna, la música catalana ja va néixer amb aquesta connexió, que no ha de perdre", justificava el de Verges.

Darrere del músic hi ha el Celler Vall Llach, que patrocina el premi (dotat amb 5.000 euros i una obra original de Josep Bofill). Allà, a Porrera, és on adrecen les seves maquetes els músics que han enregistrat una composició a partir d'un poema entre l'11 de setembre d'un any i del següent. De l'anyada 2011-12 els han arribat 300 temes, que Llach ha escoltat religiosament i dels quals n'ha seleccionat 50 perquè el jurat -integrat també per Laura Almerich, Ramon Muntaner, Josep Roca, Marcel Gorgori i Lluís Gendrau- dicti sentència.

Treure la poesia del calaix

El cantautor Roger Mas es va endur ahir el V Premi Martí i Pol pel tema Si el mar tingués baranes a partir d'un poema de Maria Mercè Marçal que va escriure el 2007 i que va veure la llum gràcies a la seva aliança amb la Cobla Sant Jordi. Després d'un any interpretant un espectacle conjunt, es va publicar el disc enregistrat en directe Roger Mas i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona (que es va poder adquirir al març amb l'ARA). El músic va agrair ahir el premi als músics de la cobla, "perquè sense ells el tema s'hauria quedat en un calaix".

Mas ha musicat molts poemes que mai han vist la llum. Els que han tingut més repercussió han sigut projectes per encàrrec, com aquest poema de Marçal que li va proposar Òmnium Cultural per a un acte de la Institució de les Lletres Catalanes, o fins i tot els versos de Verdaguer que va enregistrar a Les cançons tel·lúriques . "La majoria mai han sortit als meus discos. Els feia per a mi, per als directes i per a concerts que feia a les escoles. N'hi havia de coneguts i no coneguts: Martí i Pol, Espriu, Amadeu Vidal i Bonafont... Tinc les cançons fetes i el projecte de fer-ne un disc, però fa anys que està aparcat", deia ahir.

Carles Sanjosé, Sanjosex , es va endur l'accèssit del premi en forma d'ampolla Magnum del Celler Vall Llach per la versió musical de Pico l'ullet de Miquel Martí i Pol. El músic empordanès va agrair un dels pocs premis que es dóna "al compositor". Hi havia quatre finalistes més: The Mamzelles per haver musicat de manera fresca i divertida el poema La dona que mirava la tele de Dolors Miquel, la Tirallonga de monosíl·labs de Pere Quart musicada per Rosa Pou, Absència també de Pere Quart amb música i veu de la Jaume Compte Nafas Ensemble i Sílvia Pérez Cruz i, finalment, Tot i que em creia fort i ferm com una roca d'Ibn Khafaja i traduït per Josep Piera a càrrec del músic valencià Carles Dénia. "La qualitat dels temes que hem rebut ens ha sorprès i ens ha fet la feina feixuga -deia Llach-. Però ens divertim molt. I quan el material és bo sempre és un plaer".

El premi Martí i Pol va de braçet d'una altra iniciativa paral·lela, Terra i cultura . Es tracta d'un llibre-disc que recull una vintena dels millors textos poètics musicats de l'últim any. El volum, editat per Cossetània i Enderrock, s'enviarà a tots els instituts públics de Catalunya i les Illes Balears i és una eina pedagògica adreçada a alumnes i professors. Inclou comentaris i ressenyes tant dels poetes com dels músics que els han donat veu. Tomàs de los Santos amb Homenatge anònim XV de Vicent Andrés Estellés i El Petit de Cal Eril amb Decapitació I de Pere Quart, guanyador i finalista del IV Premi Martí i Pol, són alguns dels protagonistes del disc.

stats