CINEMA

La dura vida dels guardians d'un parc natural a Moçambic, premiada al Festival de Cinema de Medi Ambient

'En la línea del frente' és un documental dirigit per Carla Ribal i James Byrne

El documental moçambiquès 'En la línea del frente', sobre el dur entrenament al qual s'enfronten homes i dones per ser els guardians del Parc Nacional de Gorongosa, ha guanyat el Sol d'Or, el màxim guardó de la 25a edició del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA), que s'ha celebrat al CosmoCaixa de Barcelona. El film guanyador està dirigit per l'italoargentina Carla Ribal i pel nord-americà James Byrne.

Anna Mulà, membre del jurat ha defensat que "el rigor en l'escenificació dirigeix a l'espectador cap al greu problema de la caça furtiva i la seva afectació en la conservació de les espècies". Durant el certamen, que pretén conscienciar a la ciutadania sobre els principals problemes mediambientals del planeta com ara l'acumulació de plàstics als oceans, el canvi climàtic, la caça il·legal d'animals, les energies renovables o els drets humans, entre d'altres, s'hi han exhibit més de 120 pel·lícules procedents de quaranta països.

Un cinema per despertar consciències

En la resta de categories, la pel·lícula búlgara ' Invisible Strings', d'Antoni Krastev i Borislav Karamelski, ha obtingut el premi Planeta perquè el jurat considera que és "una profunda reflexió que ens ubica en un sistema interconnectat i interdependent, que ens fa veure com la vida moderna que depèn de les telecomunicacions i de la tecnologia ens allunya cada vegada més de la naturalesa".

El Sol d'Or Especial, la categoria que busca la sensibilització a través del cinema, se l'ha endut ' Eating Animals', dirigit per Christopher Dillon Quinn i produït i narrat per l'actriu Natalie Portman, en el qual es qüestiona l'ètica de l'agricultura industrial.

D'altra banda, El Sol d'Or pòstum ha estat per al cineasta i activista canadenc Rob Stewart, que va morir el 2017 mentre rodava la continuació del premiat ' Sharkwater'. Finalment, el curtmetratge italià '7,83 Hz', dirigit per Theo Putzu, ha rebut el premi 'Mirades' al millor curt.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF