Música
Cultura 07/06/2013

Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver actuaran junts per primer cop al 25è Mercat de Música Viva de Vic

El festival musical ha reduït el pressupost en gairebé un 10% i ha passat de 65 actuacions a 52

Acn
4 min

BarcelonaEl trio format per Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver serà l'encarregat de donar el tret de sortida a la 25a edició del Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), que se celebrarà del 12 al 15 de setembre. A causa de la retallada en el pressupost –de prop d'un 10%–, el director artístic del certamen, Marc Lloret, ha afirmat que el festival s'ha hagut de "redimensionar" i la programació oficial comptarà amb 52 concerts, 13 menys que en l'edició anterior. Per celebrar el primer quart de segle de vida, el mercat oferirà sis concert gratuïts programats pels sis directors artístics que han passat pel MMVV. Pel que fa a les estrenes, destaquen les presentacions de discos d'Els Pets, La Iaia, Refree i Anímic.

El Festival de Música Viva de Vic (MMVV) arriba a la seva 25a edició amb una un total de 52 concerts a la programació oficial, 14 actuacions a l'Off Mercat, una cinquantena d'expositors a la zona comercial i un pressupost de 833.250 euros. Aquestes són les xifres d'una edició que, en paraules del seu director artístic, s'ha hagut de "redimensionar" per la retallada de gairebé un 10% del pressupost.

Tanmateix, Lloret ha assegurat que la "redimensió" del festival "no és ni un drama ni una mala notícia" perquè estan "tremendament il·lusionats amb la possibilitat que els agents vegin l'esperança d'aconseguir contractacions i tractes interessants pels seus projectes". Segons Lloret, és una "bona notícia" que hi hagi una 25a edició del mercat "perquè això vol dir que tant l'Ajuntament de Vic com la Generalitat de Catalunya hi continuen apostant".

Contingut especial per al 25è aniversari

Amb motiu de l'aniversari del primer quart de segle del MMVV, l'organització ha decidit retre homenatge als sis directors artístics que han passat pel festival: Victor Jou (1989-1990), Ramon Muntaner (1991-1993), Carles Sala (1994-2001), Jordi Turtós (2002-2003), Manel Muntañés (2004-2007) i Lluís Puig (2008-2010). Per això, el mercat ha proposat a cadascun d'ells que programi un concert per la primera jornada del festival.

Ramon Muntaner és l'encarregat de programar l'espectacle inaugural que anirà a càrrec de Jaume Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver. Els tres artistes es trobaran per primer cop plegats dalt d'un escenari en una proposta que han creat especialment per a aquesta ocasió. Lloret ha destacat que són "tres grans de la cançó catalana, que tenen una actitud molt universal". Tots tres "tenen un fil conductor que els uneix, que és una part surrealista o galàctica amb un sentit de l'humor molt particular, que forma part de l'ADN català i balear".

Les altres actuacions programades pels diferents directors artístics que han passat pel festival són la jove formació Mercy Mercy Soul, el grup barceloní Cabo San Roque, el projecte musical Tui Higgins & Xavier Monge Jazz, la nova formació que barreja jazz amb músiques ètniques The New Catalan Ensemble & Andrea Motis & Joan Chamorro i La Troba Kung-Fú.

Els Pets, Refree i La Iaia, entre la quinzena d'estrenes del festival

El Mercat de Música Viva d'enguany comptarà amb una quinzena d'estrenes de discos o espectacles com ara els d'Els Pets, La Iaia i Refree. Altres estrenes que es podran veure al festival seran les de Llibert Fortuny i Diego Amador –que fusionaran jazz amb el flamenc–, Anímic i Agustí Fernández.

A més, en la programació també hi haurà propostes que ja estan consolidades internacionalment però que es volen descobrir a Catalunya com és el cas de Gari, Valentina i Electric Gozarela. Pel que fa als concerts gratuïts, que se celebraran divendres i dissabte a la nit a la plaça Major i al Sucre, en aquesta edició destaquen les actuacions d'Oques Grasses, Che Sudaka i Macaco. També hi actuaranEl Petit de Cal Eril i Delafé i las Flores Azules.

Lloret ha destacat l'actuació de Maria Coma, la guanyadora del Premi Puig-Porret 2012. Coma presentarà un nou disc i espectacle amb el nou instrument 'baschet', que ha creat especialment per a l'ocasió. Finalment, el festival continua amb l'aposta dels concerts dirigits per a un públic més familiar que se celebraran diumenge al matí a la plaça de la Catedral.

Increment dels 'speed meetings'

Una de les novetats de l'espai professional MLab és l'ampliació dels 'speed meetins', que passen de quatre a sis sessions. Es tracta de reunions de curta durada entre els professionals del sector musical. L'any passat el balanç va ser de més de 800 microreunions i, per això, l'organització ha decidit ampliar-les.

A més, les associacions que organitzen jornades i conferències dins del MMVV han decidit organitzar unes úniques jornades que abordaran diferents qüestions com la reforma de la llei de propietat intel·lectual i els nous models de negoci de la indústria musical. D'altra banda, el MLab acollirà reunions de diverses associacions del sector i es duran a terme presentacions de diversos projectes.

El premi Puig-Porret

El Premi Puig-Porret vol facilitar la producció d'un espectacle de música en directe que s'estrena al Mercat de Música Viva de Vic. En aquesta edició s'ha programat el projecte guanyador de l'any passat, de Maria Coma, que presentarà un treball basat en la creació d'un piano-celesta de la família d'instruments Baschet. Al Premi poden optar-hi grups i artistes professionals catalans o residents a Catalunya de tots els estils, a excepció de la música clàssica. La presentació de propostes està oberta fins al 15 de juliol i el guanyador es donarà a conèixer la nit inaugural del MMVV.

La programació 'off'

'La programació 'off del festival s'ofereix a partir del Diversons, una oferta de concerts que fomenta la integració de les cultures a través de la música. Enguany les propostes es concentraran en un sol dia i s'hi trobaran artistes com Aziza Brahim, Ensemble Pelegrí, Primogénito i Qbamba. En el marc del MMVV també tindrà lloc la semifinal del Sona 9, la plataforma de grups emergents més importants de Catalunya.

El MMVV en xifres

En la 25a edició del MMVV s'oferiran un total de 52 concerts en la programació oficial i 14 actuacions en l'apartat 'off'. Enguany el mercat ha rebut 743 propostes, una cinquantena més que en l'edició anterior i les actuacions es desenvoluparan en 8 escenaris diferents. A la zona comercial i haurà una cinquantena d'expositors i el pressupost suma 833.250 euros.

Pel que fa a les dades del 2012, el festival va rebre més de 131.193 espectadors i es van acreditar 1.066 professionals. La procedència dels programadors va ser tant estatal com internacional amb presència de països com Alemanya, el Regne Unit, l'Argentina, Costa Rica, Dinamarca i Suècia. En l'edició passada es van generar més de 3 milions d'euros de contractació, i per cada euro invertit per les institucions públiques,el MMVV en va generar 8,3 sobre l'economia i 4,7 sobre la indústria musical, segons informa l'organització del mercat.

stats