Cultura 25/10/2018

Polònia, país convidat de l'Alternatilla Jazz 2018

La tercera edició del festival torna amb la voluntat d'apropar-se al públic i fer un intercanvi cultural

Magda Albis
2 min
Organitzadors i representants de les institucions col·laboradores de l'Alternatilla Jazz

Palma12 concerts oficials a 12 municipis durant 3 setmanes. 39 músics en total, 14 dels quals provenen de Polònia. 18 activitats paral·leles entre les quals hi ha 6 tallers i 12 concerts didàctics. Són els números que formen la tercera edició del festival de jazz Alternatilla, que es durà a terme entre el 22 de novembre i el 8 de desembre.

"Un dels distintius que té és, precisament, la descentralització. Volem dur els músics i el festival al nombre més gran de llocs. Volem apropar-lo al públic i aprofitar-nos del que cada municipi té per oferir", ha comentat Ana Espina, organitzadora de l'esdeveniment.

Un dels objectius fonamentals del festival és l'intercanvi cultural entre músics mallorquins i de fora. A cada edició es presenta un país convidat. Enguany serà el torn de Polònia, que té una de les escenes jazzístiques més interessants d'Europa.

"Per proximitat i perquè és una cultura que cada vegada està més connectada amb la mallorquina, és una de les comunitats de residents estrangers que més creix aquí", ha assenyalat Espina. Cinc formacions del país convidat viatjaran a Mallorca: Szymon Mika Trio, Kinga Glyk Trio, Aga Derlak Trio, Myrczek & Tomaszewski i el cap de cartell Marcin Wasilewsky, que duran a terme el concert inaugural. Aquest serà el 22 de novembre al teatre Principal de Palma. L'organització ha definit Wasilewsky com una de les grans figures del gènere així com "l'artista amb major reconeixement a escala mundial dins el jazz polonès".

La representació balear anirà a càrrec dels mallorquins Toni Vaquer, Toni Cuenca i Pere Bujosa, del menorquí Joan Moll i dels eivissencs Pere Navarro i Joan Carles Marí.

Completen el programa un dels noms més grans del jazz estatal, el virtuós de l'harmònica Antonio Serrano, i els catalans Irene Reig, el pianista i comissari del festival, Xavi Torres, i el bateria Joan Terol.

Un dels punts forts del festival són els concerts 'Ménage à jazz', en els quals els músics d'aquí comparteixen escenari amb els de fora i ofereixen un concert improvisat. Amb aquestes actuacions, el programa cohesiona diferents maneres d'entendre el jazz alhora que prioritza la fusió cultural, el diàleg instrumental i la sorpresa de la improvisació, tres dels valors essencials del gènere.

La igualtat és també un dels punts en què el festival posa l'accent mitjançant el concert didàctic 'Femme Jazz' amb el qual es repassa la història musical del jazz des d'un punt de vista de l'aportació femenina, i no només del món vocal sinó també del món instrumental.

"Sempre feim l'esforç d'intentar apropar-nos a la igualtat de gènere i és trist que en el segle XXI s'hagi de fer amb un esforç conscient i no acabi de sorgir de manera natural", ha comentat Espina. Dels 12 concerts, n'hi haurà 5 amb presència o lideratge femení i ha afegit que "el món del jazz és un gènere que sempre s'ha caracteritzat per ser més masculí, hi ha molts més jazzistes masculins que femenins, però la dona sempre hi ha estat i hi ha hagut grans figures femenines".

stats