Cultura 23/04/2011

Polític, digues quin llibre tries i et diré què et preocupa

Sara González
2 min

Barcelona.Els llibres no es trien a l'atzar, sobretot per Sant Jordi, ja que sempre s'hi suma un plus de premeditació. Prou que ho demostren els polítics catalans. Entre les seves preferències s'hi pot llegir entre línies un significat que va més enllà. Un bon exemple és el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que per la diada de Sant Jordi recomana ¿Aún podemos entendernos?, un llibre en què l'expresident espanyol Felipe González i l'exportaveu de CiU a Madrid Miquel Roca advoquen per refer les relacions Catalunya-Espanya, precisament el motiu dels maldecaps amb els quals, de tant en tant, se'n va a dormir el líder d'Unió.

Seguint en aquesta línia, no sorprèn que el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, conegut com "el poeta del Twitter" per la seva assiduïtat a escriure versos 2.0, hagi escollit Poesia completa , de Joan Maragall. I en plena picabaralla per la tisorada al sector sanitari, el conseller de Salut, Boi Ruiz, aposta per El tigre que no está: un paseo por la jungla estadística , de Michael Blastland i Andrew Billnot, una guia per veure-hi més enllà de les xifres i l'ús públic que se'n fa.

Les obres premiades acostumen a ser una aposta segura. Per això la líder del PP, Alicia Sánchez-Camacho, es decanta per Riña de gatos. Madrid 1936 , obra d'Eduardo Mendoza guanyadora del premi Planeta. L'alcalde de Barcelona i candidat a la reelecció, Jordi Hereu, recomana El cau del conill , la novel·la de Cristian Segura, periodista de l'ARA, que ha guanyat el premi Josep Pla.

Però quan és un amic qui escriu és inevitable fer un favor, encara que sigui per pura curiositat. Per això el líder d'ERC, Joan Puigcercós, recomana Algú ho havia de dir , el nou i incisiu llibre pamflet de Sergi Sol prologat pel diputat republicà Joan Tardà. Espanya, capital París , obra de l'exdiputat del PSC Germà Bel, és la tria del conseller Josep Maria Pelegrí, d'Unió.

De fet, aprofitant la proximitat de Sant Jordi i el 22-M, hi ha qui no ha perdut l'ocasió per presentar -i de pas signar durant la diada- el seu llibre. En aquest sentit, ERC és especialment activa. El seu candidat a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Portabella, signarà Històries de Can Fanga . El mateix farà amb Utopies quotidianes. Lluites i somnis per Barcelona l'ecosocialista Ricard Gomà. També dedicarà llibres el portaveu de SI Alfons López Tena. Fins i tot el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, dedicarà una estona a satisfer els seus lectors. De set a vuit serà a la plaça Catalunya, a l'estand on hores abans Germà Bel, també federalista desenganyat, haurà estampat el seu nom.

stats