LITERATURA
Cultura 15/03/2019

Poesia és estimar

El Festival de Poesia de la Mediterrània dedica la 21a edició a Joan Brossa

Elena Navarro
3 min
El músic Pascal Comelade i l’il·lustrador Max en la 20a edició del festival.

Palma“Poesia és estimar” és l’expressió que el Festival de Poesia de la Mediterrània ha escollit per encapçalar la seva 21a edició, que tindrà lloc entre el 23 de març i el 30 de maig, i que serà dedicada al poeta català Joan Brossa, del qual enguany se celebra el centenari del naixement. “Escriure en vers és estimar; quan un poeta recita, estima per damunt de totes les coses”, va afirmar ahir l’organitzador del festival, Biel Mesquida, durant la presentació.

Mesquida va destacar la llarga trajectòria de la cita més important de la poesia a Mallorca i la funció social tant de la poesia com del festival mateix. “Els poetes són lluitadors a les trinxeres de la pau, de la justícia i de la igualtat entre els humans”, va afirmar.

Per homenatjar Brossa, s’ha preparat No em va fer Joan Brossa, una mostra sensorial, sonora i plàstica que s’instal·larà a la sala petita del teatre Principal de Palma. Ha estat creada per Cabo San Roque (Laia Torrents i Roger Aixut) i ideada a partir de diversos passatges del poeta durant els anys quaranta i cinquanta. La mostra es podrà visitar del 8 al 14 de maig. A més, el 10 de maig, els jardins de la Misericòrdia seran l’escenari de la Instal·lació brossiana, una exposició que vol “reflectir l’esperit crític i innovador de Brossa”, descriu el director del festival.

La gran festa de les poetes

La Festa de la Poesia és l’esdeveniment articulador del festival; l’encontre, en nou idiomes, de poetes que emparaularan versos acompanyats al piano per Clara Peya. Aquesta edició té una participació especialment femenina, ja que nou dels catorze convidats són dones.

L’acte es farà el 12 de maig al teatre Principal i hi estan convidades poetes “secretes”, explicà Mesquida, d’una gran qualitat, però encara amb no gaire popularitat. En concret, en llengua castellana hi participaran els exiliats cubans Francis Sánchez i Ileana Álvarez, “que representen la voluntat del festival de lluitar per totes les llibertats”, va destacar el director.

Chus Pato, poeta en llengua gallega, i Castillo Suárez, poeta navarresa en eusquera, seran la representació de les llengües “minoritàries i minoritzades a l’estat espanyol”. També hi intervindran la canadenca Martine Audet i el libanès Jad Hatem, en llengua francesa; Lebobang Mashile, de Sud-àfrica, en anglès; José F. A. Oliver, en alemany; Silvia Bre, en italià; Adela Greceanu, en romanès, i Anna Gas, Àngels Moreno, Joan Josep Barceló i Lluís Calvo, en llengua catalana.

León Felipe per Héctor Alterio

L’actor argentí Héctor Alterio interpretarà una selecció de poemes de León Felipe en l’espectacle Como hace 3.000 años, que acollirà el teatre Xesc Forteza el 23 de març. Ho farà amb l’acompanyament del compositor i guitarrista José Luis Merlín, que interpretarà peces d’Astor Piazzola, Joaquín Turina, Joaquín Rodrigo i de pròpies. “Hem escollit Como hace 3.000 años perquè cercàvem un espectacle especialment emotiu, que demostràs la potència de la poesia”, va explicar Marta Ferré, directora general de Cultura de Cort. Ferré va destacar la transversalitat de disciplines artístiques del festival.

Versos ‘jondos’

Mayte Martín cantant els versos del poeta malagueny Manuel Alcántara serà el concert central d’aquesta edició i tindrà lloc el 9 de maig al Principal. La cantant catalana de flamenc i boleros ha musicat els versos d’Alcántara en dotze cançons que interpretarà en el seu alCANTARa MANUEL, un espectacle que s’endinsa en les vivències del poeta, en una posada en escena que sobrepassa les fronteres del flamenc.

També al Principal actuarà el 23 de març El Petit de Cal Eril, àlies del músic català Joan Pons. El festival aposta per aquest creador que fa cançons a cavall entre els estils folk-pop i la psicodèlia, amb lletres mai gaire explícites, plenes de poesia.

Un altre plat fort d’enguany és l’espectacle Cita a cegues, interpretat per la ballarina valenciana Sol Picó i acompanyada al piano per Marcos Mezquida. Aquesta funció vol demostrar la potència poètica del cos de la dona i es podrà veure el 5 de maig al Xesc Fortaleza.

Piano i poesia

Un pianista i una poeta. O un poeta del piano i una pianista de les lletres. El festival uneix el treball de la poeta Antònia Vicens (Santanyí) amb les creacions al piano d’Andreu Riera (Manacor) en un muntatge creatiu que omplirà la sala petita del Principal el 30 de maig.

“Joan Brossa –explicà Biel Mesquida– deia que la poesia té la funció de comunicar i d’ajudar la gent a viure. I precisament és això el que pretenem amb el festival: fer reflexions perquè pensem i no esdevinguem ramat, com ho volen tots els dolents d’aquest món”, va concloure el director del festival.

stats