SECTOR EDITORIAL
Cultura 05/06/2013

Planeta confirma que ja és accionista majoritari de Grup 62

Lara Bosch adquireix el 30% de les participacions que fins ara tenia La Caixa

Jordi Nopca
2 min

BarcelonaA principis de març, amb la comunicació oficial del trasllat del gruix de treballadors de Grup 62 a Planeta, es va especular una vegada més sobre els canvis imminents en la participació accionarial. En aquells moments, el grup presidit per José Manuel Lara Bosch tenia un 34% de les accions del grup, igual que Enciclopèdia Catalana. La Caixa en conservava un 30% i el 2% restant era propietat d'un grup reduït d'accionistes històrics. Tres mesos després, La Caixa ha confirmat a l'ARA la venda imminent del seu paquet d'accions, si bé no s'ha precisat quina ha estat la quantitat que Planeta ha pagat per adquirir-les. Aquest cap de setmana Economía Digital assegurava que el preu aproximat havia estat de sis milions d'euros. El valor de mercat total de Grup 62 rondaria, ara per ara, els 20 milions d'euros.

Fins al 2006 La Caixa va tenir pràcticament el 100% d'Edicions 62. "Amb la creació de Grup 62, la participació passa a ser del 30%. Aquesta reducció ja feia palès que la voluntat de La Caixa era anar sortint del negoci editorial -segons han comentat fonts de l'entitat bancària-. A partir d'ara, Planeta i Enciclopèdia Catalana no tindran suport a nivell editorial, però financerament hi continuarem sent, sobretot amb la concessió de crèdits".

Mantenir la personalitat

Des d'Enciclopèdia Catalana s'ha ressaltat "que hi continuïn havent dos socis que comparteixen l'objectiu de fer més forta l'edició en català". Lara Bosch ha assegurat en diverses ocasions que, en cas d'una hipotètica independència de Catalunya, deixaria de tenir sentit que Planeta tingués la seu a Barcelona i que se n'hauria d'anar "a Saragossa, Madrid o Cuenca". Des de l'editorial, però, ahir es treia ferro a aquest discurs assenyalant que "Grup 62 continuarà tenint la personalitat dels diversos segells que l'integren" i s'expressava la voluntat "d'oferir a l'equip que gestiona l'editorial tots els mitjans possibles". La conselleria de Cultura de la Generalitat va fer la següent valoració: "Es tracta d'una decisió estrictament empresarial. La línia editorial no canvia. El respecte és, per tant, escrupulós".

Actualment, Grup 62 està integrat per 18 segells editorial, bona part en llengua catalana. Hi ha, entre d'altres, Columna, Empúries, Proa, Pòrtic, Edicions 62 i Estrella Polar. Una de les últimes adquisicions per part de Grup 62 va tenir lloc l'abril del 2011, en què es va quedar el 50% d'Eumo, l'editorial de la Universitat de Vic creada l'any 1979. Tenint en compte que Planeta va entrar en l'accionariat de Tusquets el 2012 i que anteriorment ja ho havia fet en els casos de Destino (1989) i Círculo de Lectores (2010), tres segells que també tenen col·leccions en català, la concentració del panorama editorial en llengua catalana és cada vegada més marcada. Només Random House Mondadori -des de Rosa dels Vents- i RBA -des de La Magrana- poden plantar-hi cara amb estructures d'una dimensió notable, així com Enciclopèdia Catalana des de segells com La Galera, l'edició de diccionaris de referència i de grans projectes com la recent Història de la literatura catalana , coeditada amb Barcino i l'Ajuntament de Barcelona.

En el cas de l'edició independent, resisteixen Quaderns Crema, Ara Llibres, Edicions de 1984, Club Editor, Pagès, La Campana, L'Avenç i Nou Grup Editorial, fusió d'Angle i Cossetània. Recentment han proliferat microeditorials que publiquen en català, com ara LaBreu, A Contravent, Periscopi, Raig Verd, Males Herbes, Adesiara i Ela Geminada.

stats