Palma

E.NAVARRO

El premi Planeta Santiago Posteguillo participarà en el Maremagnvm MMXIX

El festival sobre l'antiguitat clàssica de les Illes Balears es farà de l'11 al 14 d'abril

Maremagnvm MMXIX va néixer fa cinc anys amb cinc tallers al castell de Bellver, i arriba a l'edició del 2019 amb un programa de quatre dies que s'estén, també, a Menorca i Eivissa. “Pensau que quan vàrem començar la nostra pàgina de Facebook tenia 30 seguidors i avui en té més de 1.000”, ha explicat Pep Campillo, organitzador del festival. “Ha estat un creixement exponencial, i estam dins la xarxa de festivals de reconstrucció històrica del món clàssic”, ha afegit.

De l'11 al 14 d'abril, el festival ha programat una vintena d'activitats per a tots els públics, que inclouen des de tallers de recreació històrica fins a taules rodones, conferències i projeccions entorn del món clàssic a les Illes Balears. Entre tots els esdeveniments, destaca la presència del guanyador del Premi Planeta 2018, l'escriptor Santiago Posterguillo, amb la conferència 'Julia Domna i l'imperio romano', al CaixaForum de Palma, aquest dijous.

És destacable, també, la presència de Pedro Olalla, que clourà les jornades presentant el seu documental 'Grecia en el aire', que es projectarà el dia 14 d'abril al Teatre Municipal Catalina Valls. “És escriptor amb molts llibres sobre Grècia i ens semblà interessant perquè ell reflexiona sobre la Grècia actual però des de la perspectiva dels clàssics. Ens va semblar interessant perquè vincula l'àrea de patrimoni, el món antic, amb un discurs absolutament contemporani i de reivindicació de la ciutadania”, ha explicat Helena Inglada, tècnica de Patrimoni del Consell.

La conferència d'Olalla és una de les activitats programades en el marc del Dia internacional dels monuments i llocs històrics, organitzada pel Consell. En aquest sentit, Kika Coll, directora insular de Patrimoni, ha destacat que aquesta línia de participació “reflecteix els eixos que hem anat desenvolupant durant la legislatura, de conservar, difondre i protegir el patrimoni”. A més, ha destacat que el programa compleix una “assignatura pendent, que és fer feina de cara als infants amb els tallers enfocats a ells”.

Per la seva banda, la consellera de Cultura de les Illes Balears, Francesca Tur, ha destacat que activitats de divulgació com aquestes “ajuden a difondre el nostre patrimoni”, i “entra dins les línies estratègiques que ens vàrem marcar en matèria de patrimoni a les Illes en el Pla de cultura”. Per últim, Llorenç Carrió, regidor de Cultura de Cort, ha destacat la importància de la feina i la participació dels professors en el festival i ha afegit que “és una oportunitat única per recuperar la identitat de la ciutat i reivindicar la llatinitat de Palma”.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF