El Pla de cultura es presenta sense consens per part de tots els grups polítics

La consellera de Cultura, Fanny Tur, i la coordinadora del pla, Berta Sureda, han presentat aquest dilluns un document final "flexible i obert"

El document final del Pla de cultura de les Illes Balears 2018-2028 s'ha presentat aquest dilluns a Can Oleo. La consellera de Cultura, Fanny Tur, i la coordinadora del pla, Berta Sureda, han comparegut davant els mitjans per explicar les mesures, els objectius i les línies d'actuació que s'inclouen en el document. Consta de 235 mesures, algunes de més transversals i altres de més concretes, així com 25 mesures destacades que, com ha afirmat Tur, "són l'objectiu prioritari".

Berta Sureda, per la seva banda, ha afirmat que "des del primer moment la consigna era que el Pla estigués a disposició pública" i s'ha anat consensuant amb diferents agents i particulars del sector de la cultura. Tur ha comentat que han parlat personalment amb representants d'altres partits polítics però "ningú no ha presentat cap proposta". A la pregunta de si el pla es podria tirar enrere en cas que governassin altres formacions polítiques, la consellera ha afirmat que "en democràcia no es poden blindar ni les lleis".

Una de les principals mesures que s'han destacat ha estat la creació del Consell de la Cultura de les Illes Balears, un òrgan "de participació i consens", el president del qual formarà part del patronat d'Es Baluard així com altres organismes. La creació d'aquest consell es durà a terme el gener del 2019. A més, es crearan altres organismes com  l'Oficina d'Informació i Assessorament del Sector Cultural, l'Observatori de la Cultura de les Illes Balears, l'Institut d'Indústries Culturals, els estatuts del qual s'aprovaran en el Consell de Govern del divendres vinent, i el Centre de la Cultura Escrita.

Un altre dels objectius del pla és incrementar el pressupost de la Conselleria de Cultura un 50% en deu anys, de manera que el 2028 la institució disposi de 50 milions d'euros.

Les mesures que s'han destacat són la revisió del sistema de subvencions, tasca que ja ha començat l'Institut d'Estudis Baleàrics; la creació de la finestra única per als creadors; la creació de l'Institut d'Indústries Culturals, que concentri les "més de 3.000 empreses registrades", i la millora d'equipaments culturals. 

En definitiva, i segons Fanny Tur, el Pla de cultura és "un instrument pensat a curt, mitjà i llarg termini" i que "planteja un model de cultura com a bé comú i espai de cohesió social".

EDICIÓ PAPER 06/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF