EXPOSICIONS
Cultura 23/02/2011

La Pedrera vol mimar el públic local

Amb 7,4 milions de pressupost, continuista respecte al 2010, Catalunya Caixa ha recuperat la tercera gran exposició anual de la Pedrerà i reformarà els accessos per atendre millor els barcelonins.

Antoni Ribas Tur
2 min
La Pedrera vol mimar el públic local

BarcelonaFerran Adrià, Francesc Català-Roca i Perejaume seran els protagonistes de la temporada d'exposicions d'enguany de la Pedrera. El dia 14 de març obrirà la programació L'art del menjar. De la natura morta a Ferran Adrià , una mostra que portarà a terme una nova lectura del gènere del bodegó des del segle XVII i del paper que la gastronomia arriba a jugar en l'art contemporani.

L'art del menjar reunirà cent trenta obres, entre bodegons de Luís Meléndez i Juan van der Hamen i obres d'artistes moderns i contemporanis com Picasso, Dalí, Miquel Barceló, Joseph Beuys, Richard Hamilton, Mona Hatoum -guanyadora del III Premi Joan Miró- i Antonio López, entre altres.

Tot i que tradicionalment el gènere de la natura morta ha estat considerat menor, els artistes de l'avantguarda -pensem en els bodegons cubistes de Picasso- el van revaloritzar. I, més recentment, artistes com Antoni Miralda o el nord-americà Gordon Matta-Clark van obrir un restaurant com a extensió de la seva obra. I, finalment, les fotografies de Francesc Guillamet, fotògraf dels plats d'El Bulli, o la peça simfònica que el francès Bruno Mantovani va compondre després de sopar al restaurant de la cala Montjoi, per exemple, analitzaran la influència i l'estímul que la creativitat d'Adrià ha significat en el camp de les arts, a banda que en els darrers anys s'hagi volgut posar l'alta gastronomia al mateix nivell que les belles arts.

A continuació, del 18 de juliol al 25 de setembre, es podrà veure l'exposició dedicada a Francesc Català-Roca. Per seleccionar el centenar d'imatges, moltes d'inèdites o poc conegudes, que s'hi podran veure, Catalunya Caixa ha comptat amb la col·laboració del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya i La Fábrica .

Per acabar, a l'octubre, els darrers quinze anys de la trajectòria de Perejaume centraran l'última exposició de la temporada. Plantejada com un diàleg entre l'artista, Gaudí i la Pedrera, la mostra inclourà una selecció d'obres realitzades entre finals dels noranta i l'actualitat i sis obres noves que realitzarà especialment per a aquesta exposició.

Catalunya Caixa ha organitzat, a més, dues exposicions de petit format que es podran veure a la sala Jujol de la Pedrera. La primera, que s'hi instal·larà al maig en el marc del festival de videoart Loop, presentarà els treballs de la siciliana Rosa Barba i del croat David Malikovic.

I al novembre el visitant trobarà les "radiografies paranoiques" del període surrealista del pintor argentí d'origen català Juan Batlle Planas (Torroella de Montgrí, 1911 - Buenos Aires, 1966).

Accessos a mida

Per fer la visita més còmoda als visitants locals, i estalviar-los les cues de turistes, al setembre està previst que els visitants de la Pedrera accedeixin a l'edifici segons l'activitat que hi vagin a realitzar. Hi haurà accessos diferenciats per visitar l'edifici i les golfes, per al públic escolar i per a les sales d'exposicions temporals.

stats