Música

Patti Smith dona suport als manifestants xilens: "Soc aquí i estic amb vosaltres"

La cantant i poeta, que ha actuat a Xile, se solidaritza amb les protestes contra el govern

La nord-americana Patti Smith ha explicat aquest diumenge en una roda de premsa que les imatges de les protestes a Xile la van deixar "molt tocada" i assegura que estem vivint "temps horribles" a tot el món. La cantant i poeta ha volgut enviar un missatge als manifestants que fa un mes que reclamen millores als serveis bàsics als carrers de Xile perquè qui veritablement "canvia el món" és la gent normal als carrers. "Soc aquí i estic amb vosaltres", ha dit.

"Quan veig la gent motivada, lluitant pels seus drets i prenent els carrers, crec que és molt important mostrar solidaritat", ha afegit. Smith era a Santiago de Xile pel concert que va fer dilluns en el marc de la seva gira internacional. Al començament d'aquesta crisi social al país, l'artista va escriure un poema al seu compte d'Instagram dedicat a Xile, que va descriure com un "regne de coratge, de la convicció i d'unitat". Ha parlat també sobre la importància de conservar el medi ambient i de la necessitat de lluitar de manera "unida" contra les injustícies: "L'única bellesa d'aquests temps horribles és que això porta la gent a alçar-se i unir-se", ha reflexionat l'artista de 73 anys.

"Hem de donar-nos suport entre nosaltres, hem de donar suport a la nostra joventut i mantenir el batec dels nostres cors revolucionaris", ha afirmat la cantant que va popularitzar Because  the  night , la cançó que va escriure conjuntament amb Bruce  Springsteen  i que ha protagonitzat un emotiu moment a la roda de premsa quan Patti Smith ha començat a cantar el tema amb els periodistes que hi havia a la sala.

Xile viu des de fa un mes la crisi més greu des del retorn de la democràcia, el 1990 , amb multitudinàries protestes i durs enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat que ja s'han cobrat la vida de 23 persones , i han provocat milers de ferits. La situació no sembla frenar-se malgrat l'històric acord anunciat aquesta setmana passada per les forces parlamentàries del país per redactar una nova Constitució i enterrar l'actual, heretada de la dictadura d' Augusto  Pinochet, considerada per molts l'origen de les grans desigualtats del país perquè va afavorir la privatització de serveis bàsics com l'educació i la salut.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF