RECONEIXEMENT INSTITUCIONAL
Cultura 11/04/2012

Passola, Bassat i Morán, Creus de Sant Jordi

El Govern va anunciar ahir les 25 personalitats i 15 entitats que rebran la Creu de Sant Jordi el 20 d'abril. Entre els guardonats, Isona Passola, Jaume Plensa, Paco Morán i Eugeni Forcano.

Laura Serra
2 min
Passola, Bassat i Morán, Creus de Sant Jordi

BARCELONA.El Govern va fer pública ahir la llista de personalitats i entitats que rebran la Creu de Sant Jordi el 20 d'abril al Palau de la Generalitat. Les 25 persones guardonades destaquen per la defensa de la identitat de Catalunya i pels seus èxits cívics o culturals. D'entre els noms més populars hi ha gent de cultura com la productora cinematogràfica Isona Passola, responsable del fenomen Pa negre ; l'artista Jaume Plensa, autor d'una obra personal i cotitzada que ha internacionalitzat l'art català; el publicista i col·leccionista d'art Lluís Bassat; la política, poeta i reconeguda escriptora de literatura infantil i juvenil Núria Albó; la meitat de La extraña pareja , l'actor Paco Morán; el fotògraf Eugeni Forcano; el dissenyador i músic Eduard Blanxart, i els pintors Josep Serra i Llimona i Josep Lloveras.

El Govern també reconeix amb la Creu de Sant Jordi empresaris, com ara el fundador de MRW, Francisco Martín, un exemple de responsabilitat social; el farmacèutic Josep Maria Ventura, que a través de Nutrexpa i Laboratoris Ordesa ha mostrat el seu compromís cívic; el president de Ciments Molins, Casimiro Molins; el dissenyador Rafel Marquina, autor del famós setrill antidegoteig, i el productor cinematogràfic Josep Maixenchs, fundador de la brillant Escola Superior de Cinema i Audiovisuals (Escac).

D'entre els premiats destaquen també estudiosos de primer nivell i activistes culturals. És el cas del sacerdot Jusèp Amiell, impulsor de la cultura aranesa; la religiosa i educadora Dolors Canal; així com Rosa Maria Carrasco, que va liderar l'educació en el lleure de les dones i els joves; Francesc Martínez de Foix, per diverses iniciatives d'inserció social, esportiva i laboral de persones amb disminució física; el diputat, mestre i polític Pere Carbonell; l'excursionista gracienc i promotor cultural Joan Cervera; la professora universitària Dolors Folch, experta sinòloga i pionera en l'estudi de l'Àsia Oriental; el catedràtic d'economia i director general honorari de la Comissió Europea Francesc Granell; el crític gastronòmic nord-americà Colman Andrews; el periodista cultural i promotor sardanista Robert Roqué, i l'empresari i president de la Fundació Miró durant 21 anys Eduard Castellet.

Una quinzena d'entitats educatives, culturals i cíviques també rebran el reconeixement, entre les quals les fundacions del Banc dels Aliments, del Conservatori del Liceu, la Blanquerna, de la Festa Major de Gràcia, de la Passió d'Esparreguera, dels Amics de la Gent Gran i la Lira Vendrellenca.

stats