FESTIVAL
Cultura 10/02/2019

Entre Parr i García Rodero, de camí al Formentera Fotogràfica

L’esdeveniment arriba a la setena edició, que tindrà lloc del 27 d’abril al primer de maig a l’illa pitiüsa

Cristina Ros
3 min
Fotografies d’alguns dels ponents del Formentera Fotogràfica 2019: 01. Eugenio Recuenco. 02. Francesc Melcion. 03. Martin Parr.04. Cristina García Rodero.

PalmaEscoltar com el britànic Martin Parr descriu la seva fotobiografia, que és la d’una part recognoscible de l’espècie humana actual; que qui ha publicat més d’un centenar de llibres, ha presidit l’agència Magnum i ha rebut molts dels premis més prestigiosos en aquest camp sigui qui mostra i relata les imatges quasi sempre grotesques de dones i homes que es torren literalment a les platges, que es vesteixen amb colors dissonants o que passegen la vulgaritat com a marca de les masses entre les que es confonen és una ocasió com poques per recórrer unes fotografies i unes històries que, segons paraules de Thomas Weski, “ens mostren de manera penetrant com vivim, com ens presentam davant els altres i què valoram”.

Compartir diverses sessions amb Cristina García Rodero mentre explica el procés creatiu que l’ha duita a immortalitzar els ritus de l’Espanya més fosca i dels mons més desconeguts; conèixer de primera mà la metodologia, la tècnica i l’evolució del seu treball com una de les millors fotògrafes documentals, amb més de 40 anys de trajectòria. Realitzar una immersió en el fotoperiodisme de la mà de Francesc Melcion (de l’equip de fotògrafs del diari ARA) i entrar en els vessants més personals de qui també fa servir la fotografia per evadir-se de les dinàmiques de la informació gràfica diària. Recórrer amb Eugenio Recuenco obres mestres de la pintura que ell recrea a través d’una fotografia sofisticada, sempre excessiva. Aprendre a pouar amb la càmera en les grans problemàtiques socials i que ho expliquin Pau Coll i Edu Ponces, del col·lectiu Ruido Photo, que treballa pels drets humans. O intentar arribar, a través de la fotografia i en el taller que impartiran Tanit Plana i Sílvia Prió, a les capes que amaguen els paisatges, com el de l’estany Pudent, que va ser una base d’avions militars durant la Guerra Civil.

Aquestes són algunes de les conferències, pràctiques i activitats diverses que ja es troben al cartell de la propera edició del Formentera Fotogràfica (FF), que tindrà lloc a la petita de les illes Pitiüses entre el 27 d’abril i el primer de maig. Serà la setena edició d’un festival que, dirigit per Francesc Fàbregas, ofereix una mirada àmplia i diversa sobre el llenguatge fotogràfic, alhora que fa una aproximació a tota mena de mons a través de la càmera, amb una especial incursió en el paisatge, també humà, de la mateixa illa.

Més que un escenari

De la creació artística a l’astronomia, de la crònica social a la conscienciació ètica, dels viatges al retrat de les zones més fosques de la intimitat, de la ciència a la poesia, de les expressions urbanes a la completa comunió amb la natura. El FF 2019, que ja té el programa tancat i les inscripcions obertes, posarà en contacte fins a 14 fotògrafs convidats a impartir conferències i lliçons magistrals a la sala de cine de Sant Francesc Xavier o a exercir de mestres de tallers que transcorren per l’illa, amb més d’un centenar d’assistents, professionals i aficionats, que acudeixen a una cita que converteix Formentera en molt més que un escenari per a l’excercici de la fotografia.

Com sol ser habitual al Formentera Fotogràfica, la programació del festival puja de to a mesura que avancen les jornades. Si es comença amb una passejada fotogràfica que dona a conèixer i retrata el patrimoni natural i històric de l’illa pitiüsa, enguany el certamen tindrà com a primer plat una master class de Jesús García Flores, premi National Geographic per les seves imatges de les meravelles del món. Després d’un espai per a les novetats del mercat fotogràfic a càrrec de Daniel Ruano, serà el torn de Ricardo Cases i el seu “ambient assolellat”. El fotògraf alacantí també impartirà, amb Antonio Xoubanova, un taller del paper que pot jugar la fotografia en la creacció de grafits.

En els dies successius, a més dels anomenats anteriorment, Sílvia Prió, Ricky Dávila, David Jiménez i Antonio Moreno aniran de la fotografia social a la poètica, de l’intimisme a l’observació del firmament. La ponència de Francesc Melcion i la d’Eugenio Recuenco seran el dilluns 29 d’abril; la de Martin Parr tindrà lloc el dimarts 30, i la de Cristina García Rodero, el primer de maig.

Amb sis edicions a l’esquena i un milenar d’assistents, el Formentera Fotogràfica ja ha reunit com a ponents grans artistes i professionals de la fotografia. La recentment desapareguda Joana Biarnés, els reporters Ricard Garcia Vilanova, Gervasio Sánchez i Samuel Aranda, els fotoperiodistes Xavier Bertral, Ferran Forné i Sandra Balsells, els fotògrafs Joan Fontcuberta, Isabel Muñoz, García Alix, Colita, Chema Madoz, Biel Capllonch, Manel Esclusa, Eduardo Momeñe, Carlos Pérez Siquier, Txema Salvans i Tino Soriano, entre molts altres, han deixat en anys successius empremta fotogràfica a Formentera.

stats