PUBLICACIÓ
Cultura 24/02/2017

'Palma des de la Seu': anys 1928 i 2014

Un llibre de la Catedral es fa ressò del canvi urbanístic de la ciutat gràcies a les fotografies de Jaume Gual

Margalida Mateu
2 min
'Palma des de la Seu':  anys 1928 i 2014

PalmaDos fotògrafs, dues mirades des de dalt de la Seu: la de Jaume Escalas, que s’hi enfilà per prendre imatges de Ciutat l’any 1928, i la de Jaume Gual, que va reproduir aquelles mateixes instantànies el 2014.

Ara, l’abans i el després de la Catedral de Mallorca es materialitza en un llibre: Palma des de la Seu, de la col·lecció Campins Gaudí. Les fotografies d’aquest llibre tenen la peculiaritat d’estar fetes des de la Seu mateix, des del punt de vista del campanar, les torres i la teulada.

Canvi paisatgístic

Palma des de la Seu és “un projecte de retografiar del paisatge que mostra l’evolució de Palma a través de dues sèries fotogràfiques que presenten els mateixos enquadraments en dos moments distants quasi cent anys en el temps”, assenyala el fotògraf.

Aquestes imatges evidencien l’evolució d’una ciutat que ha crescut de manera espectacular. En són un bon exemple els zooms que fa Jaume Garau de la zona de Santa Catalina i Son Dureta, on un gran bosc l’any 1928 enrevoltava la ciutat, a diferència dels hotels i edificis alts de l’actualitat. El port de Palma també mostra un gran canvi i en la mirada cap a Can Pere Antoni crida l’atenció que encara no hi hagi instal·lat l’edifici de Gesa. Un altre exemple que ens comenta Jaume Gual s’ubica cap a l’interior de Palma: el 1928, la part posterior del bar Triquet era tot un camp d’ametlerar; ara hi habita bona part de la ciutat. “En aquell moment s’estava desenvolupant el pla de l’Eixample, que és de 1901, però es començava a posar en marxa a poc a poc”, assenyala Gual.

Pel que fa a les fotografies de Jaume Gual, són captades bàsicament el 2014. “Vaig haver de pujar diverses vegades a la Seu per retratar les diferents hores de llum i intentar simular, exactament, les fotografies que va fer Jaume Escalas, amb les quals tenia contacte d’una feina que vaig fer per a Sa Nostra amb l’immens Arxiu Escalas”.

Jaume Escalas (1893-1979) va compaginar la seva professió de metge psiquiatre amb la de director de la Clínica Mental de Jesús i la feina de fotògraf. Membre actiu de Foment de Turisme des de 1919, va contribuir a crear i difondre la imatge turística de l’illa a través de nombroses publicacions. Com a fotògraf, també es va interessar per la transformació urbana de la ciutat i per la pèrdua del patrimoni arquitectònic, una tasca molt similar a la del fotògraf contemporani.

La presentació del llibre és a càrrec del canonge de la Seu, Joan Bauzà, mentre que el pròleg és de Teodor Suau. Els textos que acompanyen les imatges també són de Jaume Gual. Aquesta publicació neix fruit de l’exposició que es va fer el 2014 al claustre de la Seu. Andreu Muntaner ha ajudat l’autor amb la datació de les fotografies antigues d’Escalas, “molt probablement són de l’any 1928”, diu.

Pujar dalt de la Seu per fer fotos “no és un caprici”, argumenta Gual; “l’altura de la Catedral respecte de tots els altres edificis permet no només veure la ciutat, sinó també els voltants”, diu, fet que la converteix en una talaia perfecta de Palma.

stats