El PP, disposat a condemnar el franquisme si el PSOE s'oblida d'exhumar Franco

El PSOE vol que es condemnin les fundacions feixistes i nazis, i el PP hi afegeix les comunistes

El PP està disposat a subscriure una moció del PSOE al Senat per condemnar el franquisme si el grup socialista renuncia a incloure-hi el suport explícit a la decisió del Govern d'exhumar i traslladar les restes de Franco del Valle de los Caídos.

Per això, el grup popular ha presentat una esmena que substitueix el text original, el redueix a tres punts i n'elimina el de l'exhumació. En el primer, accepta que el Senat es reafirmi "en la condemna i qualsevol acte d'exaltació de la dictadura franquista". En el segon, en què el PSOE demanava prohibir les associacions que exaltin el nazisme i el feixisme, el PP hi afegeix el comunisme i proposa que s'insti a "prohibir qualsevol fundació o associació que exalti o glorifiqui el nazisme, el feixisme, el comunisme i totes aquelles ideologies populistes que fomentin l'enfrontament entre ciutadans". I en el tercer punt, en què el PSOE proposa la llei de memòria històrica, el PP només planteja "seguir protegint els valors fonamentals de la nostra democràcia, recollits en la Constitució espanyola del 78".

Ara el grup socialista haurà de decidir si accepta l'oferta del PP o si negocia un acord que pugui satisfer tots dos grups per permetre fer avançar la moció, per a la qual és imprescindible el suport del grup popular, que té majoria absoluta a la cambra alta.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF