Cultura 21/11/2018

El PP i Ciutadans eviten condemnar el franquisme en el ple del Senat

Els dos grups s'han abstingut en la moció que el PSOE ha portat a la cambra alta

Ara
2 min
Imatge d’arxiu del dictador Francisco Franco datada el març del 1939.

BarcelonaPP i Ciutadans han evitat condemnar el franquisme en el ple del Senat que s'ha celebrat aquest dimecres al matí. Els dos grups s'han abstingut en la moció que el PSOE ha portat a la cambra alta i que la resta de grups –excepte UPN i Fòrum Astúries, que també s'han abstingut– han aprovat. Així, el ple del Senat ha condemnat "rotundament" el franquisme i "qualsevol acte d'exaltació". El text "valora molt positivament" l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos perquè suposa "posar fi a una anomalia històrica". D'altra banda, la moció dona suport a la resolució del Parlament Europeu que insta a prohibir qualsevol fundació o associació que exalti i glorifiqui el nazisme i el feixisme. La moció insta al govern espanyol a "impulsar la revisió i millora de la vigent llei de memòria històrica", tenint en compte els informes de les Nacions Unides i el Consell d'Europa, i protegir "els valors fonamentals" de la democràcia: convivència, diàleg, llibertat, justícia i igualtat.

Ahir els populars es van mostrar disposats a subscriure la moció dels socialistes si renunciaven a incloure-hi el suport explícit a la decisió del govern espanyol d'exhumar i traslladar les restes de Franco del Valle de los Caídos. El PP també demanava que es condemnés el comunisme i proposava "prohibir qualsevol fundació o associació que exalti o glorifiqui el nazisme, el feixisme, el comunisme i totes aquelles ideologies populistes que fomentin l'enfrontament entre ciutadans".

En el moment d'aprovar la moció, el senador del PP Carlos Aragonés ha criticat els socialistes perquè, segons el seu criteri, obvien les víctimes d'un bàndol: "Sembla que hi hagi dues classes de víctimes, unes que mereixen memòria i unes altres que ja la van tenir". Aragonés ha reconegut que dins del seu grup hi ha diferents sensibilitats quan es tracta del franquisme: "Demano disculpes al meu grup perquè sé que hi ha gent que vol votar-hi a favor, d'altres en contra i d'altres que volen abstenir-se, però no volem continuar radicalitzant". I és que, segons el senador popular, posar el franquisme sobre la taula és contribuir a "enrarir" el clima polític.

Al PP li costa condemnar el franquisme. El senador socialista Tontxu Rodríguez ha instat el PP a fer-ho perquè en tota l'etapa democràtica (des del final de la dictadura de Franco) no ha registrat mai cap proposta en aquest sentit. El 2002 el PP va donar suport a una declaració conjunta del Congrés de condemna a la dictadura. Va ser excepcional, i la votació es va produir justament el 20-N. En aquella votació del 2002 es va condemnar el cop d'estat de Franco, es va fer un "reconeixement moral" als que van patir la repressió de la dictadura franquista i es van prometre ajudes per reobrir fosses comunes. Però aquella unanimitat no s'ha tornat a produir. Els populars van rebutjar el 2013, per exemple, una petició d'IU perquè el 18 de juliol es convertís en una jornada "oficial de condemna de la dictadura". Tampoc han volgut declarar nuls els judicis franquistes.

El portaveu socialista ha acusat el PP d'"enfonsar les seves arrels ideològiques" en el franquisme, ha mostrat una sèrie d'imatges de diferents manifestacions d'exaltació del franquisme i ha alertat que si no es llança un missatge clar de condemna es continuaran produint. Entre les imatges n'ha col·locat una de les Noves Generacions del PP, però ha assegurat, en to de broma, que s'havia equivocat.

stats