Cultura 15/02/2012

UNA PASSEJADA FRENÈTICA PEL SEGLE XX

2 min

LA GUERRA CIVIL

Expert en explosius i obsedit amb la idea "de veure un negre", Allan Karlsson es deixa convèncer pel seu amic Esteban i marxa a Espanya per fer esclatar uns quants ponts durant la Guerra Civil. Poc després que un obús acabi fent esclatar el seu amic, Karlsson s'atipa de la guerra i adverteix a un "homenet carregat de medalles" del perill de travessar un pont farcit de dinamita. L'homenet -Franco- el convida a menjar paella.

LA BOMBA ATÒMICA

En comptes de tornar a Suècia, Karlsson agafa un vaixell que el porta fins als Estats Units. Allà aconsegueix "servir pastes i cafè" a la base de Los Alamos, on l'exèrcit nord-americà investiga la bomba atòmica. És Karlsson qui desencalla les investigacions del físic Oppenheimer. Els seus consells el porten a dinar amb el vicepresident, Harry S. Truman. Borratxos de tequila s'assabenten de la mort del president Roosevelt.

LA XINA D'ABANS DE MAO

Song Meiling, dona del líder xinès del Kuomintang, Chiang Kai-Shek, acut a Karlsson perquè l'ajudi a frenar l'avançament inexorable de les tropes comunistes, encapçalades per Mao Zedong. Tot i comptar amb un hostatge de pes, l'actriu i tercera dona de Mao, Jiang Qing, l'escamot de Karlsson navega pel Iang-Tsé sense un objectiu clar, entorpit pels excessos -alcohol i prostitució-. El dinamiter decideix fugir-ne.

COREA DEL NORD

Les peripècies de Karlsson passen també per la Rússia comunista. Després d'encarar-se amb Ióssif Stalin passa cinc anys i tres setmanes al gulag de Vladivostok. Ajudat pel germà d'Albert Einstein, el despistat Herbert, Karlsson aconsegueix una fugida sonada cap a l'únic lloc que se li fa mínimament segur, Corea del Sud. Per arribar-hi ha de passar pel país veí i entrevistar-se amb el dictador Kim Il-sung, fent-se passar per mariscal soviètic.

EL MAIG DEL 68

Ni guerres, ni dictadors, ni ideologies són capaços de doblegar l'enigmàtic Allan Karlsson. Instal·lat a Indonèsia, l'any 1968 viatja a París per fer d'intèrpret de l'ambaixadora francesa, i no es pot estar de ficar cullerada durant la trobada entre els presidents Charles de Gaulle i Lyndon B. Johnson. El teló de fons de la revelació que Karlsson fa a les autoritats és la neguitosa capital francesa, escenari d'una de les revoltes populars més importants del segle XX.

stats