ELS NOMINATS ALS PREMIS DE L'ACADÈMIA DE HOLLYWOOD
Cultura 25/01/2012

Els Oscars, cosa de dos

La cursa dels Oscars s'intensifica. La invención de Hugo, amb 11 candidatures, i The artist, amb 10, encapçalen les nominacions dels premis de l'Acadèmia de Hollywood. Es dictarà sentència el 26 de febrer.

Xavi Serra
2 min
Els Oscars, cosa de dos

BARCELONA.Després de setmanes d'especulacions i travesses, ahir al migdia s'aclaria parcialment el panorama de la 84a edició dels Oscars amb l'anunci oficial de les nominacions. Dos títols destaquen de la resta com a principals candidats a proclamar-se vencedors en la cerimònia que se celebrarà el 26 de febrer al Kodak Theatre de Los Angeles: La invención de Hugo , de Martin Scorsese, amb 11 nominacions, i The artist , de Michel Hazanavicius, el gran favorit, tot i comptar amb una candidatura menys.

Entre l'homenatge cinèfil i l'exercici d'estil, tant el conte fantàstic en 3D de Scorsese com el melodrama vintage de Hazanavicius figuraven en totes les llistes de candidats a millor film, una categoria que, a causa d'un canvi de la normativa, enguany podia tenir de cinc a deu aspirants. Finalment han sigut nou, entre els quals destaquen el primer film de producció catalana nominat a l'Oscar, Midnight in Paris , de Woody Allen, la guanyadora del Globus d'Or Los descendientes, d'Alexander Payne , i el drama metafísic de Terrence Malick El árbol de la vida , Palma d'Or a Canes. Entre els nou títols s'ha colat també la inèdita Tan fuerte, tan cerca, adaptació de la novel·la homònima de Safran Foer, que té el dubtós mèrit de ser el candidat amb pitjor valoració -segons la web de referència Rotten Tomatoes- que aspira a l'Oscar a la millor pel·lícula.

Qui és Demián Bichir?

De la mateixa manera que els Oscars no han sortit del guió previst en la categoria de millor actriu principal, amb les previsibles nominacions de les veteranes Meryl Streep, Glenn Close i Viola Davis, en la categoria de millor actor ha sobtat la presència de l'actor mexicà Demián Bichir, el Castro del díptic sobre el Che Guevara de Soderbergh, que al drama A better life interpreta un jardiner a la recerca d'un futur millor per al seu fill. Bichir, un desconegut a Hollywood, ha deixat fora de la cursa dels Oscars intèrprets consagrats com DiCaprio o tan de moda com Michael Fassbender i Ryan Gosling. Qui no ha faltat a la cita amb l'Oscar ha sigut Gary Oldman, nominat per primera vegada. L'anglès ha rebut la notícia durant una entrevista a Berlín. "Era l'última entrevista amb la premsa per El talp ", assegurava Oldman a The Hollywood Reporter . "És irònic, oi? Ara n'hauré de fer un bon grapat més".

Amb l'absència obligada de Pa negre , que no va aconseguir entrar a la llista prèvia de candidats, la categoria de millor pel·lícula de parla no anglesa presenta un clar favorit, la iraniana Nader y Simin, una separación, que també ha aconseguit una nominació al millor guió original, una fita extraordinària per a una pel·lícula estrangera, tan sols a l'abast de cineastes mimats per l'acadèmia com Pedro Almodóvar, que es va endur l'Oscar de la categoria per Hable con ella . La millor notícia per al cinema català, però, és que el film animat de Trueba i Mariscal, Chico i Rita , ha compensat la desfeta de Pa negre amb una nominació a la millor pel·lícula d'animació, passant fins i tot per davant de Les aventures de Tintín .

stats