SANT JORDI
Cultura 22/04/2014

Optimisme dels llibreters abans de Sant Jordi

D’ençà de l’esclat de la crisi econòmica l’any 2008, la importància del dia de Sant Jordi no ha deixat de créixer

Pere Antoni Pons
3 min
UN DIA PROMETEDOR Els llibreters s’hi juguen una part significativa dels comptes de l’any sencer.

PalmaS’acosta una nova diada de Sant Jordi i els llibreters ja fa setmanes que escalfen motors: preparant les parades, fent gestions per tancar la llista d’escriptors que signaran llibres als seus locals, assegurant-se que disposen de prou exemplars d’aquells títols que intueixen que s’enfilaran al capdamunt de les llistes de més venuts... El tràfec és més que comprensible. El proper 23 d’abril no s’hi juguen només les garroves del dia més comercialment prometedor de l’any. S’hi juguen una part significativa dels comptes de l’any sencer.

Sobretot d’ençà de l’esclat de la crisi econòmica l’any 2008, la importància del dia de Sant Jordi no ha deixat de créixer. “Si bé és cert que ja comença a notar-se una lenta recuperació en les vendes”, resumeix Miquela Serra, llibretera de Quart Creixent, “Sant Jordi és ara més important que mai”. Tot i que, a diferència de Catalunya, aquí no disposam de xifres exactes per ponderar el pes percentual de Sant Jordi en les vendes de tot l’any, Francesc Sanchis, president del Gremi de Llibreters de les Illes Balears, afirma “que el que es factura per Sant Jordi representa, aproximadament, el 5% de la facturació anual. Res a veure amb Barcelona i Catalunya, és clar, però no és gens menyspreable”. Fausto Puerto, llibreter de la manacorina Món de Llibres, confirma aquests percentatges. I afegeix: “No ho he calculat, però si va molt bé, potser fins i tot és un 10%”.

Segons avança Sanchis, enguany hi haurà quaranta-cinc parades de llibres als carrers de Palma. “Són nou més que l’any passat, i la majoria seran de llibreries i quioscos, però també n’hi haurà d’institucions com l’Obra Cultural Balear, d’editorials i oenagés”. Per Sanchis, també propietari de la llibreria Embat, i pels seus col·legues, l’única preocupació és que Sant Jordi cau enguany durant les vacances escolars. Però ho desdramatitiza.“És vera que les escoles no trauran els nins i els adolescents a visitar les parades de llibres”, diu, “i és vera també que potser hi haurà famílies que no hi seran perquè se n’hauran anat de viatge, però també hi haurà molts de pares que podran sortir a fer una volta amb els fills, cosa que no poden fer els anys que Sant Jordi cau en dia de classe”. Miquela Serra es mostra més optimista i tot: “No afectarà negativament el fet que hi hagi vacances. Els nins que surten amb les escoles donen molt d’ambient, però no compren gaire. Si surten amb els pares, compren més”. Serra apunta un factor més determinant que el calendari escolar: la meteorologia. “Allò important és que no plogui. Si fa un ruixat, tot queda desert en uns pocs minuts. És vera que molta gent es refugia a les llibreries, però no és el mateix”.

Sanchis ofereix una evolució de com han anat les vendes durant els darrers anys. “Amb la crisi, s’hi va produir una caiguda important. El punt més baix va arribar en l’edició del 2011, quan Sant Jordi va ser en dilluns de Pasqua. L’any 2012, però, ja va haver-hi una pujada, que es va mantenir el 2013 i que confiam que enguany es consolidi”.

Prediccions

Malgrat que tots dos reconeixen que no és fàcil fer prediccions sobre quins seran els títols més cercats pels lectors, tant Sanchis com Serra s’atreveixen a apuntar-ne uns quants, en funció del que han vist les darreres setmanes. “Un dels que funcionarà és L’analfabeta que va salvar un país, del suec Jonas Jonasson, que ja va arrasar amb L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra. És una bona lectura d’estiu”, diu Sanchis. D’autors d’aquí, aposta per Contraban, corrupció i estraperlo a Mallorca (1939-1975), de Pere Ferrer Guasp, “un tema que interessa als mallorquins”. Altres títols amb possibilitats d’èxit són, segons Sanchis, “ Mai no sé què fer fora de casa, amb què Neus Canyelles va guanyar el Mercè Rodoreda; La gran desmemoria, de Pilar Urbano; El joc dels miralls, la darrera novel·la de Camilleri, i L’altra, de Marta Rojals, que a més empeny els lectors a recuperar Primavera, estiu, etcètera ”, el debut de l’autora.

Diu Miquela Serra que, si bé per Sant Jordi se sol vendre de tot, els dos gèneres més sol·licitats són la novel·la, especialment la històrica, i els llibres infantils. “D’entre els llibres infantils, sempre n’hi ha sobre la llegenda de sant Jordi i contes clàssics com el de la Caputxeta Vermella i dels tres porquets. Darrerament, té molt d’èxit la sèrie de Diari del Greg i els llibres de Gerónimo Stilton”, assenyala.

stats