DRETS LGTBIQ
Cultura 13/10/2018

Octubre Trans, visibilització i despatologització

Mallorca se suma, per primera vegada, a la reivindicació dels drets de les persones trans

Magda Albis
4 min
Octubre Trans, visibilització i despatologització

PalmaEl 20 d’octubre se celebra arreu del món el Dia internacional de la despatologització trans. Col·lectius i individus lluiten perquè la transexualitat no es consideri un transtorn mental, ja que, de moment, s’inclou dins el catàleg de malaties mentals de l’OMS i de l’American Psychiatric Association. Ciutats de tot el planeta aprofiten tot el mes d’octubre per dur a terme activitats diverses amb la finalitat de donar visibilització al col·lectiu de persones transexuals i de posar el focus en quina és la seva situació quant a drets i llibertats.

Enguany, Mallorca se suma a la causa i celebra per primera vegada i amb voluntat de continuació l’Octubre Trans. Darrere l’organització de la iniciativa trobam La Lioparda, companyia de teatre i acció social, la llibreria Los Oficios Terrestres, Ben Amics i Ulls Sadolls, a més d’altres identitats individuals.

“S’ha fet molta feina, però se n’ha de continuar fent. El més gros que hem aconseguit està molt vinculat a l’administració i als grups polítics que governin. Hem de continuar donant canya perquè no pot ser que, segons quins grups polítics hi hagi, canviïn els teus drets”, comenta Leo Alburquerque, un dels organitzadors de l’esdeveniment. Un altre dels motius pels quals varen decidir posar en marxa la iniciativa fou per convertir-la en un punt de trobada. “El col·lectiu trans aquí està un poc disseminat, sí que es van fent cosetes per part de Ben Amics. Ara sé que es farà una associació per a persones adultes i n’hi ha de menors, però sí que ens faltava l’aliança que ja s’està creant gràcies a l’esdeveniment”.

Error del Cis-Tema

El títol amb el qual les entitats organitzadores han volgut agrupar tota la programació es fa a partir d’un joc de paraules. El prefix “cis” fa referència a les persones a les quals la seva identitat de gènere està alineada amb el sexe assignat en el moment del naixement. “Part de l’organització entén que no només és la reivindicació trans com a tal, sinó que també hi ha un contingut que és molt crític amb el sistema de gènere binari”. Els grups impulsors es pregunten si el sistema de gènere binari afecta només a les persones trans. “En realitat, ens afecta a totes”, comenta Leo, i afegeix que ‘cis’ “seria quedar-se en el gènere atorgat i hi ha moltes altres identitats que s’escapen”. ‘Error’, per tant, posa en evidència que el sistema actual no funciona. Per altra banda, ens comenten que també volen fer una al·legoria a Matrix i a la idea del binomi 01, que s’identificaria ique establiria un paral·lelisme amb el sistema de gènere binari.

Sistema sexe-gènere

Una de les qüestions sobre les quals es reflexiona és la relacionada amb el sistema sexe-gènere, el qual està arrelat en la societat des de temps immemorials. Les normes hegemòniques i binàries per les quals un home és un home i una dona és una dona són construccions culturals i socials. “Per a mi, el fet de ser trans va molt lligat a fer una política crítica amb el sistema, a qüestionar-me què és ser una dona, quin model d’home vull ser, passa per moltes qüestions, i com més voltes hi faig i més ho visc, més m’adon que és un sistema molt ferm, molt ancorat”, assenyala Leo, que també apunta que en altres cultures i en altres èpoques hi ha més llibertat en aquest aspecte.

Activitats diverses

La programació de l’Octubre Trans s’enceta amb un cinefòrum, el 18 d’octubre, en el qual es projectarà la pel·lícula independent i LGTBI Tangerine. La jornada de dia 20, el dia clau, es durà a terme una taula rodona sobre experiències i referents trans. “Hi ha gent que parla més del cos pròpiament, gent que parla de la criança quan la persona adulta és trans, d’activisme trans, de trans i món rural, jo que parlaré del món artístic. Cada un parlarà de la seva experiència amb un focus específic”. L’horabaixa es farà una performance a càrrec de Ben Amics i, posteriorment, la manifestació amb el lema “Per la despatologització trans”. El cartell es completa amb dues presentacions de llibres, d’una banda, el del sociòleg català Miquel Missé A la conquista del cuerpo equivocado i, de l’altra, Cross-dressing más allà de las clasificaciones, d’Alba Barbé. Finalment, la nit de faràndula tindrà dues protagonistes Txus García i Sara Star.

Visibilitat trans

Però quina és la situació actual de les persones trans? Leo ens comenta que vivim un moment en el qual les persones trans tenen molta visibilitat, a més d’atenció als mitjans de comunicació, encara que només es tracta d’un tipus de visibilitat. “Es mostra un tipus de relat, com un model, i jo, personalment, no encaix en aquest model”. I tot i que pensa que tota la visibilitat és positiva, “s’ha d’acompanyar d’un discurs, d’un pensament crític perquè, si no, què aporta ser trans, si acabam seguint les lògiques capitalistes?”. La pregunta ens duu a qüestionar-nos què és el gènere, quin paper juga el cos com a continent d’una identitat quan, a més, actualment és un element modificable. Totes aquestes qüestions que envolten els conceptes de gènere, d’identitat i de cos es posaran damunt la taula durant aquest mes d’octubre.

En altres causes polítiques, com el feminisme, hi ha reivindicacions similars de consecució de drets. En l’àmbit trans, Leo comenta que legalment no pot ser discriminat, però l’objectiu que s’ha d’assolir és l’acceptació total de la societat. “Les lleis són molt clares, parlen de delictes d’odi, de drets laborals, però després hi ha la cosa humana, de veure una persona trans pel carrer i que no et vingui denou”.

stats