Publicitat
Publicitat

ARTS ESCÈNIQUES

Obrint Pas: "Deixam la música com a eina, però no la lluita"

El mític grup valencià s'acomiada avui de Mallorca amb un concert a Es Gremi

Són al punt final de la seva carrera. Vint i llargs anys fent fusió musical en defensa de la llengua pròpia i la seva cultura, però també mirant més enllà, cap enfora. Lletres i concerts que han traslladat denúncies i reivindicacions progressistes a una generació que només ara comença a veure recollides per alguns partits polítics i moviments socials d'esquerra: cançons que parlen del conflicte palestí, del basc, dels pobles indígenes americans, dels oprimits, dels pobres i dels oblidats. Himnes que han arrossegat milers de seguidors a ritme d'ska, reggae i hardcore melòdic des que al 1993 enregistraren la maqueta Viva Zapata, títol que ja era tota una declaració intencions: "Vam néixer amb aquest esperit i l'hem mantingut durant dues dècades. Això és una aturada musical, però continuem en la lluita des d'altres fronts". Xavier Sarrià, líder i cantant d'Obrint Pas, també escriptor, pujarà avui vespre, amb tota la seva banda, a l'escenari d'Es Gremi de Palma en el que suposarà l'acomiadament del grup valencià i "l'agraïment de tots els membres del grup cap a un públic que sempre ens ha estat fidel. No volíem tancar la gira final sense tocar a Mallorca. Sempre ha estat especial sonar aquí i no hem deixat de sentir mai el seu suport. Valencians i balears compartim llengua i identitat cultural i, desgraciadament, també els mateixos problemes en l'àmbit social i polític. Estem molt identificats amb les Illes. La nostra no és una cultura de segona, com ens volen fer creure".

Encara continuaran

Encara que, oficialment, el d'avui és el darrer concert d'Obrint Pas a Mallorca, compromís emmarcat dins la gira final Seguirem, que s'ha allargat durant tot un any arreu de l'Estat, Xavier Sarrià revela a aquest diari que "encara que no en sé la data exacta, però al 2014 farem tres concerts acústics en petit format: un a València, un altre a Barcelona i el darrer al teatre Principal de Palma. Serà el punt final definitiu". Malgrat l'èxit de la seva gira Coratge del 2012 i la definitiva Seguirem del 2013, Obrint Pas ja no pujarà mai als escenaris com a big band : "Com a grup ho deixam, i no tenim al cap aventures individuals. Tocam junts des que ens vam conèixer a l'institut de Benlliure al 1993 i no hem aturat des de llavors. Ha estat esgotador, però molt bonic, i ara és hora de canalitzar el mateix missatge mitjançant altres vehicles. La música és una eina de prestigi per remoure consciències entre els joves, però no l'única. No passa res. En els darrers anys estan sortint molts i bons grups a València, Balears i Catalunya que canten el mateix que nosaltres. Tots som en aquesta lluita, i l'onada continua".

Segurament, l'èxit ininterromput d'Obrint Pas és el compromís, tant musical com de valors, que han compartit els membres d'una big band que ha gosat ficar instruments tradicionals valencians amb guitarres elèctriques i els moderns instruments propis del rock, el punk i l'ska, a més d'una poderosa secció de vents que resulta al·lucinant en els directes. El resultat, una exquisida fusió de ritmes i melodies on tenen cabuda fins i tot la cúmbia, el so balcànic i el reggae. Xavier Sarrià, en l'entrevista i poc abans d'agafar el vol cap a Palma, s'assabenta que s'han exhaurit totes les localitats per avui: "En tinc ganes. Serà un gran concert en una bona sala i una altra vegada davant un públic que sempre ha respost increïblement. Des que fa un any anunciàrem a les xarxes socials que ens aturàvem indefinidament, ens han arribat milers de peticions per tocar a Mallorca. No volíem deixar-ho passar i hem trobat un forat per ser aquí. Serà una nit especial".

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF