Cultura 25/06/2016

Obre el primer museu virtual d’humor gràfic

Humoristan ofereix més de 3.100 dibuixos, retrospectives, articles i fitxes d’autors

X.s.
3 min
Obre el primer museu virtual d’humor gràfic

BarcelonaMentre l’edifici que havia d’acollir el Museu del Còmic i la Il·lustració a Badalona encara està sense cap ús i la Generalitat continua excusant-se en la crisi per no destinar pressupost al projecte, un grup de dibuixants i experts ha optat per fer via i crear un museu virtual a la xarxa consagrat a l’humor gràfic dels últims 150 anys, amb especial atenció a l’àmbit català. Humoristan és una iniciativa de la Fundació Gin, que porta el nom artístic de Jordi Ginés Soteras, un dels grans ninotaires catalans.

Al capdavant del projecte hi ha un altre ninotaire il·lustre, José Luis Martín, exdirector d’ El Jueves i creador de les sèries Quico el Progre i Oh Dios mío, acompanyat d’una vintena de col·laboradors que fa tres anys que hi treballen i ja han digitalitzat més de 3.100 dibuixos, la majoria originals, que apareixen a la web ordenats per dibuixant, sèrie, personatge i capçalera. I tots amb la màxima qualitat de resolució, per poder apreciar tots els detall de les obres. “Un avantatge de ser un museu digital és que sempre s’hi pot accedir, obre els 365 dies de l’any, nit i dia -apunta Jordi Riera, cap de continguts d’Humoristan-. Però també que el públic pot accedir a tot el fons. El Louvre només exposa el 4,5% del seu fons, i el MoMA, l’1,5%”.

Humoristan, que està en versió catalana i castellana, inclou il·lustracions de revistes, llibres i cartells, acudits, tires i historietes, un assortiment exhaustiu que va des de publicacions nascudes al segle XIX com el setmanari satíric L’Esquella de la Torralla fins a la revista digital Orgullo y Satisfacción. Com a qualsevol museu, les obres porten una referència de publicació, però també estan contextualitzades històricament i vinculades a fitxes dels autors, articles i entrevistes. “Som el primer museu virtual d’humor gràfic del món, així que hem treballat sense referents intentant trobar un format que fos alhora pràctic per navegar i lúdic però alhora rigorós”, explica Riera.

Noves exposicions cada mes

Com a qualsevol museu del món, Humoristan oferirà exposicions i retrospectives. De moment n’hi ha vuit, però cada mes se n’afegirà una. N’hi ha que se centren en un autor -Gin, l’artista elegant -, en publicacions - El Jueves... 2.000 números! - o en col·leccions privades com la de Lluís Giralt o l’Editorial Gaboche. “És una manera de difondre unes obres que, d’altra manera, només sortirien a la llum cada 20 anys”, comenta Riera, que veu les exposicions d’Humoristan com la forma d’atreure usuaris a la web i avança que entre les pròximes n’hi haurà una de dedicada a Arturo Moreno, ninotaire i director del mític film animat Garbancito de la Mancha i una sobre Ventura y Nieto.

A banda de noves obres digitalitzades que anirà afegint l’equip de la Fundació Gin al fons del museu, Humoristan també incorporarà regularment articles de diverses èpoques sobre el còmic. Riera destaca una entrevista al mestre Escobar, una altra a Francisco Ibáñez publicada el 1972 a la revista Triumfo i una secció de notícies per informar de l’actualitat de l’humor gràfic. “Ens interessa que hi hagi de tot, barrejar el més antic i el més nou -apunta-. Que la gent que entri per nostàlgia de La familia Ulises acabi enganxant-se a l’obra d’Albert Montey, i viceversa”.

stats