L'Obra Cultural podria haver de pagar 55.000 euros per un concert de Cucorba

L'Ajuntament de Palma considera que és una sanció "injusta" però remarca que han "d'aplicar la llei"

L'Obra Cultural Balear (OCB) es podria enfrontar a una sanció de 55.000 euros per haver organitzat, el 15 de setembre de 2018, un concert de Cucorba al pati interior del seu casal, a Palma, presumptament sense tenir la llicència pertinent. L'acta de la Policia Local defensa que l'actuació va "causar molèsties per renou als veïns" i que Tomeu Martí, coordinador de l'OCB, va manifestar "que tenia la llicència", però es va "negar a mostrar-la".

El 6 de setembre els va arribar una notificació per la qual el tinent de batle de l'àrea de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne dicta "iniciar un procediment sancionador contra l'entitat" per una "presumpta infracció de caràcter molt greu" per no disposar del títol habilitant per a l'activitat". 

En el mateix document, l'Ajuntament de Palma proposa una sanció de 55.000 euros, "resultat de la ponderació dels fets constatats pels agents municipals". La multa per no tenir aquest tipus de llicència pot anar de 10.000 a un màxim de 100.000 euros. El termini màxim per resoldre el procediment sancionador i notificar-ne la resolució és d'un any des de la data d'inici d'aquest.

L'Obra Cultural Balear ha qualificat d'"aberració" que l'Ajuntament de Palma pretengui imposar a l'entitat una multa de 55.000 euros per acollir a Can Alcover un concert infantil al migdia.

Segons l'OCB, el president de l'Associació Ona Mediterrània es va fer responsable de l'organització de l'esdeveniment, el qual formava part de la FirONA, Fira de la comunicació i la cultura. A més, l'entitat assegura que el seu president, Josep de Luis, va mostrar una còpia de la llicència als agents de Policia.

"L'OCB considera una aberració que se la pugui sancionar per haver acollit, al centre cultural de la seva propietat, un concert d'un grup de música infantil a les 12 del migdia", ha manifestat l'entitat, la qual ha anunciat que hi farà les al·legacions oportunes i que es reserva el dret de denunciar qui "hagi comès fals testimoni i prevaricació en aquest cas".

A més, l'OCB ha reivindicat la necessitat que l'Ajuntament "deixi de criminalitzar i perseguir les activitats culturals" i ha reclamat que col·labori amb les entitats ciutadanes que "s'esforcen per fer de Palma una ciutat dinàmica plena de vida i cultura".

Davant la resposta de l' OCB , l'Ajuntament de Palma ha emès un comunicat en el qual assegura que considera "injusta" la sanció, ja que "iguala una associació que realitza activitats sense ànim de lucre amb un negoci com podria ser una sala de festes". A més, han explicat que des de la Regidoria demanaran "canvis a la Llei d'activitats perquè aquests casos no es donin, ja que creiem que són un atac directe al teixit associatiu de la ciutat i que hi ha d'haver diferenciació entre les activitats lucratives i les que no ho són". Tot i això, l'Ajuntament de Palma ha explicat que des de la Regidoria "hem d'aplicar la llei" i que si no es fan els canvis necessaris per garantir que les entitats sense ànim de lucre puguin organitzar aquest tipus d'activitats, des de l'Ajuntament "han d'interposar les sancions pertinents".

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF