OPINIÓ
Cultura 26/05/2011

Oberó i els 584.012 fills del vot en blanc

Santi Fondevila
2 min

Oberó ha votat en blanc. Ell i uns altres 584.011 habitants del bosc han expressat el seu malestar i el seu descontentament exercint un dret. Tots ells van dedicar una petita part del seu temps, en alguns casos de descans dominical, per acostar-se als col·legis electorals i dipositar una opció que els partits i els mitjans de comunicació en general es prenen amb displicència i a la qual neguen la seva qualitat de vot de càstig. Si el sistema democràtic està sustentat en el vot dels individus, ¿desatendrà aquells que d'una manera activa volen fer sentir una opinió desfavorable cap a la resta de contrincants, accentuant, així, encara més els mals costums dels partits polítics i dels seus representants?, es pregunta.

Els 584.012 fills del vot en blanc no tindran cap representant a les institucions i el seu gest, actiu, repeteixo, quedarà com un crit enmig d'una tempesta o d'un castell de focs i petards. Però Oberó sap que el seu vot és una decisió conscient i reflexiva que voldria servir d'orientació als ideòlegs de la democràcia. Aquests que prefereixen fixar-se tan sols en la abstenció, com si no amagués comportaments tan diferenciats i poc homogenis que van des de la desídia al plaer del cap de setmana o la simple ignorància. I vet aquí que els 584.012 fills del vot en blanc superen moltes formacions que han aconseguit representants a les institucions municipals i autonòmiques.

"Teniu el que us mereixeu", li diu a Oberó la reina de la nit, Titània, mentre se'n va el llit amb el candidat més votat i amb una copa de vi a la mà. I el que tenen és incomprensió, silenci interessat. Aquest és un bon moment per recomanar la lectura d' Assaig sobre la lucidesa, del premi Nobel de literatura José Saramago. I no perquè de la seva lectura se'n desprengui una solució, sinó perquè en aquest llibre es dóna el valor real del que significa el vot en blanc.

Oberó és un dels 584.012 fills del vot en blanc i no pot celebrar res. El blanc és un color que conté tot el ventall de colors i que vol ser una brúixola perquè aquells polítics mirin més enllà del seu cabàs d'electors i simpatitzants. Quan el vot en blanc, que hauria de tenir possibilitats de fer campanya, guanyi les eleccions, alguna cosa començarà a canviar al nostre món.

stats