Cultura 13/06/2013

Nova ofensiva del govern d'Aragó per l'art sacre: reclamarà pintures murals al MNAC

L'ordre de Sant Joan de Jerusalem cedeix al govern d'Aragó els drets per reclamar a Catalunya les pintures murals del monestir de Sixena

Acn
1 min
El Reial Monestir de Santa Maria de Sixena (Osca)

BarcelonaL'ordre de Sant Joan de Jerusalem, propietari del reial monestir de Santa Maria de Sixena (Osca), ha cedit al govern d'Aragó els drets perquè pugui reclamar l'entrega de les pintures murals originàries de la sala capitular d'aquest monestir, que es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Amb l'objectiu de "defensar la integritat del patrimoni històric i cultural aragonès", el govern d'aquesta comunitat havia sol·licitat a les religioses del monestir la cessió d'aquests drets per poder emprendre "les accions administratives i processals que consideri necessàries" per reclamar les pintures i poder-les ubicar al mateix monestir de Vilanova de Sixena.

Amb la potestat per exercir aquestes accions, el govern d'Aragó vol defensar "la integritat del patrimoni històric i cultural aragonès", ja que els murals romànics "formen part fonamental i inseparable del reial monestir", catalogat com a Bé d'Interès Cultural i Monument Nacional.

Les pintures de la sala capitular daten de principis del segle XIII i són d'un valor excepcional. Una part es va perdre durant el saqueig i incendi del monestir el 1936. La resta, greument danyades, van ser traslladades a Barcelona i actualment romanen en el MNAC en concepte de dipòsit.

A banda d'aquesta acció, el govern d'Aragó va acordar dimarts sol·licitar també al bisbat d'Osca i al bisbat de Barbastre-Montsó la cessió de la propietat dels béns de les seves parròquies dipositats al Museu de Lleida o la cessió de les accions que corresponguin en dret per tal que el govern aragonès en pugui reclamar l'entrega.

stats