CATALUNYA DEL NORD
Cultura 27/11/2011

Nou relleu històric a la Llibreria Catalana de Perpinyà

Albert Balanzà
2 min
Joana Serra davant la històrica Llibreria Catalana.

PERPINYÀ.Com la USAP i el diari L'Independant, la Llibreria Catalana de Perpinyà també és molt més que una llibreria a la Catalunya del Nord i ja fa 80 anys que al número 7 de la plaça Joan Payrà, a tocar de la plaça de Catalunya -on hi ha la Fnac-, hi trobem aquest negoci. Divendres va ser un dia històric: entre l'activista cultural Joan Miquel Touron, propietari de l'establiment des del 1983, i la professora universitària -i no menys activista- Joana Serra es va produir el mateix relleu que un dia va donar el secretari de Pau Casals, Julià Gual -després de morir en accident-, a l'escriptor de Sallagosa Jordi-Pere Cerdà. Touron acaba de fer 52 anys i Serra -filla d'un altre puntal nord-català, Josep de Calassanç Serra, Cala- n'ha fet 26. El relleu perfecte. "Jo volia algú conegut per fer el traspàs", explica el fins ara propietari.

Les renovades inquietuds de Touron al voltant d'ofertes periodístiques franceses que té sobre la taula, i un cert cansament que no amaga cap a les autoritats de la Catalunya sud -ell, que ha estat un gran catalitzador- han estat claus en la nova etapa que començarà l'1 de gener del 2012. "Potenciarem el llibre infantil i juvenil per aprofitar el boom del català entre els pares de les escoles públiques amb línies bilingües i ajudarem a estendre el bon moment de la música moderna en català", apunta Serra.

Divendres, hores abans de la festa, la Llibreria Catalana era el punt de trobada habitual d'intel·lectuals nord-catalans i passavolants de la Catalunya sud. Touron explicava anècdotes de l'escriptor Joan Tocabens a Còrsega, ben tractat entre els nadius per parlar català, i l'artista Claude Massé, fill de l'escriptor Ludovic Massé, comentava la seva última exposició a Pamplona. Ja en plena festa, amb l'hora del rugbi i els dubtes sobre el moment esportiu de la USAP com a temes centrals, l'establiment es va omplir de cares conegudes: els escriptors Joan-Lluís Lluís i Joan Daniel Bezsonoff, l'advocat Agustí Jausàs, el periodista Bringuet Ballester, el professor Christian Martínez, els polítics Romà Grau i Joan Ridaura… Es tanca una etapa i se n'obre una altra. El millor record, Touron? "Tres: el suport de l'Enciclopèdia Catalana, un acte amb Lluís Llach i Martí i Pol, i l'atenció mediàtica francesa quan Astèrix va sortir amb una falta a la portada".

stats