EL RENAIXEMENT D'UN FENOMEN MUSICAL
Cultura 09/09/2011

Nou disc de Sopa la primavera que ve?

Sopa de Cabra dóna el tret de sortida avui a la minigira pel seu 25è aniversari al Palau Sant Jordi. I estan al setè cel. Han girat full a anys de malentesos i no descarten gravar cançons noves.

Andreu Gomila
3 min
Nou disc de Sopa la primavera que ve?

Barcelona.Va costar Déu i ajuda ajuntar-los una altra vegada, però ara tot sembla apuntar que tindrem Sopa de Cabra per a una estoneta més. Avui comencen la minigira de set concerts que els farà fer un triple al Palau Sant Jordi de Barcelona, un doble al pavelló Fontajau de Girona i dos recitals únics, a Palma i a Tarragona. I això que, mesos enrere, no les tenien totes. Però el fervor popular i el bon rotllo recuperat durant els mesos d'assajos a Montfullà (Bescanó) ha fet que, segons ens comenta Gerard Quintana, s'hagin esvaït molts fantasmes.

Fins i tot no descarten presentar-se amb material nou l'any que ve. "Hi ha molt feeling ", comenta el cantant. I va més enllà: "En Josep [Thió] em deia que havia llegit en un diari que no tornaria a fer cançons de Sopa, i que no ho havia dit mai, això. «En tornaràs a fer?», li vaig dir jo. I no va respondre'm".

Nou disc a la primavera?, li preguntem: "No ho sabem. Ens hem fet el propòsit de, davant d'aquesta pregunta, del «després què», dir que no hi ha plantejament. Ja ho veurem. Quan s'acabi l'experiència dels 25 anys, tindrem temps de pensar, de treure conclusions. El que sí que veiem és que, després d'aquest impàs de deu anys, en què semblava molt difícil posar-se d'acord, després d'aquest setembre la situació no serà la mateixa. Haurem airejat fantasmes. I amb aquest sentiment de la resposta del públic, res no tornarà a ser el mateix. Ens haurem de replantejar moltes coses. Això no vol dir que hi hagi un nou disc, o cap gira l'any que ve. Potser, després d'aquests concerts, n'acabarem farts".

El fervor popular els ha agafat d'improvís. Sabien que hi havia gent amb ganes de tornar-los a escoltar. Però tanta com per omplir tres dies seguits el Palau Sant Jordi? No. "Hi ha un moment en què si et pares a mirar una mica la dimensió d'aquesta aventura, fa una mica de vertigen", reconeix Gerard Quintana. Sobretot quan recorden els últims concerts al Razzmatazz, fa deu anys. Aleshores eren una banda derrotada. I ara són un grup triomfant. Un vertigen que no els fa descartar material nou de cara al futur proper. El que és segur és que els concerts d'aquest cap de setmana s'enregistraran i es vendran, en tots els formats possibles.

Seguirem somiant

Aquesta nit, de fet, pensen tocar una cançó que, com a Sopa de Cabra, no han interpretat mai, el Seguirem somiant , tema dedicat a Joan Ninyín Cardona, mort de càncer el 2002, un any després que la banda es dissolgués. Interpretaran una trentena de temes, sempre amb el rock del principi com a punt de sortida.

Josep Thió, guitarrista i compositor, és el responsable de la majoria de hits de Sopa de Cabra, i que estigui disposat a tornar a posar fil a l'agulla vol dir que la cosa torna a rutllar. El xoc d'egos entre ell i Quintana va ser, entre altres motius, un dels factors que van portar al trencament del grup. Quintana confessa que, en els primers dies de retrobament, fins i tot els neguitejava el contacte físic. Recorda que un fotògraf els va demanar si podien agafar-se i Thió va saltar amb un no rotund. "Tots aquestes fantasmes del primer dia s'han anat vencent i quan comences a fer música i a recuperar totes aquelles cançons que vam fer junts, entens què fem junts", sosté el cantant de Sopa. I què feu, junts, deu anys després de separar-vos?, li demanem a Quintana: "Realitzar aquest somni que ens va donar aquest projecte fa 25 anys. Aquesta alquímia que amb els anys reconeixes que és especial".

stats