Arquitectura
Cultura 21/08/2013

Notificada a Santiago Calatrava la citació per al judici pel pont de Venècia

La justícia italiana reclama 3,8 milions d'euros a l'arquitecte valencià per "danys a l'erari públic"

Efe
2 min

RomaLes autoritats judicials italianes han notificat a l'arquitecte Santiago Calatrava la citació per al judici per danys a l'erari públic valorats en 3,8 milions d'euros per suposats errors en el disseny del pont que va projectar per a Venècia i que es va inaugurar el 2008.

Segons informa el diari 'La Nuova Venezia', s'ha aconseguit notificar la citació per al procés que començarà el pròxim 13 de novembre després de dos intents fallits. Els 3,8 milions d'euros corresponen a la suma calculada pel procurador del Tribunal de Comptes de la regió del Vèneto, Carmine Scarano, en concepte de danys a l'erari públic per suposades mancances en el projecte del pont. Scarano sol·licita que aquests diners, als quals s'haurien d'afegir els interessos, siguin pagats per Calatrava i tres responsables del projecte del consistori venecià, els exdirectors d'Obres Públiques Roberto Scibilia, Salvatore Vento i Roberto Casarin.

Una despesa de manteniment desproporcionada

D'acord amb la petició presentada al març per Scarano, "la realització del quart pont sobre el Gran Canal –la passarel·la dissenyada per Calatrava– va comportar un objectiu i desconsiderat augment dels costos respecte al pressupost inicial". També assenyalava que el pont comportarà per al futur "una constant i desproporcionada despesa econòmica per part de l'administració, ja que l'obra està afectada per una patologia crònica, caracteritzada per la necessitat d'un seguiment constant i de contínues intervencions que no poden atribuir-se a operacions ordinàries de manteniment". "Es podria considerar que el pont constitueix per a la col·lectivitat un dany durador", va concloure Scarano.

La construcció del conegut com a pont de la Constitució, que uneix la plaça de Roma amb l'estació ferroviària de Santa Llúcia, va estar envoltada de polèmica des dels inicis del projecte i els seus costos van ser un dels assumptes més controvertits. En un primer moment es va establir un pressupost de 3,8 milions d'euros, que després es va elevar fins a 6,7 milions, per acabar costant prop d'11,2 milions d'euros. A les crítiques pel seu elevat cost es van sumar les dels retards en la construcció, ja que l'any 2002 s'havia fixat un termini de poc més d'un any per finalitzar l'obra.

stats