CULTU(VI)RAL

No utilitzis la meva cançó

En les eleccions municipals s’ha donat un cas d’apropiació que ha portat polèmica: Manuel Valls ha utilitzat una cançó de Txarango i una de Manel per tancar els seus mítings

Hi ha un tema de l’últim -i esplèndid- disc d’Els Pets, No vull que t’agradi aquesta cançó, que parla del significat que cadascú dona a les cançons, de quina manera les entenem i com ens afecta el que expliquen. A la seva manera, la política fa exactament el mateix però des d’un cantó diabòlic: les buida de contingut o en canvia el sentit. El cas més famós en aquest sentit va ser quan It’s the end of the world, dels R.E.M., va sonar als actes de campanya de Donald Trump i va molestar profundament la banda d’Athens. Michael Stipe va respondre amb un visceral “Que us follin” i després van publicar a Facebook una declaració més calmada (“Ni autoritzem ni aprovem que la useu”).

En les eleccions municipals s’ha donat un cas d’apropiació que ha portat polèmica: Manuel Valls ha utilitzat una cançó de Txarango ( Músic de carrer ) i una de Manel ( Al mar ) per tancar els seus mítings. El tema ha estat molt comentat a la xarxa, i els del Ripollès se’n van desmarcar amb claredat: “És lamentable el nombre de partits que en època de campanya utilitzen les nostres cançons sense permís. No teniu vergonya @manuelvalls i companyia. Aprofitem per desitjar-vos el més meravellós fracàs. Amunt la Barcelona antiracista”, va publicar la banda d’Alguer Miquel.

No ha estat aquest l’únic mal rotllo abonat a la música. El regidor de Presidència, Aigua i Energia de Barcelona, Eloi Badia, s’ha queixat de les cançons que han fet al Polònia dedicades a Maragall, i el nucli de la la CUP de Gràcia ha respost assegurant que el reggaeton d’Ada Colau era pagat, i no fet per uns seguidors, com havien dit els comuns. Les cançons de l’alcaldessa han portat més d’un maldecap als seus responsables de campanya: la rumba dedicada a ella, cantada per Miqui Puig, Nacho Vegas i Andrea Motis, ha estat criticada pel Sicus de Sabor de Gràcia per no incloure gitanos, i ahir era polèmica la resposta en forma de trap d’Ernest Sugar daddy Maragall. S’ha parlat més de música en campanya que quan van anunciar el cartell del Primavera Sound.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF