CRÒNICA

¿No serà aquesta, oi, la nit de l’últim sopar?

Santi Vila i Enric Millo comparteixen la taula presidencial al premi Planeta

Tot està més revoltat. Han canviat de lloc el photocall. Ja no es fa a l’aire lliure, sinó que l’han traslladat a l’interior, al vestíbul del Palau de Congressos, on es lliura el premi Planeta 2017. El pas és estret i els periodistes estem apilonats en un espai força incòmode. Hi ha catenàries -sí, jo també em pensava que això era només una cosa dels trens- que barren el pas i unes hostesses -i hostessos- les han d’anar traient i posant compulsivament. És incomodíssim. Mai havia vist dos mossos d’esquadra d’uniforme passejant-se per allà dins. Si la idea era donar sensació d’excepcionalitat, ho han aconseguit.

L’any passat van venir els reis, la vicepresidenta Soraya i un parell de ministres. Enguany només Ana Pastor, presidenta del Congrés. El president Puigdemont tampoc ve. M’informen de bona font que és la primera vegada que un president de la Generalitat no assisteix a l’entrega del Planeta. Deu estar meditant, suposo. ¿T’imagines que es creués amb Pastor i haguessin de parlar del tema? ¿T’imagines que es troba amb Josep Creuheras -president de Planeta- i per casualitat han de dir-se quatre paraules sobre trasllats de seus socials? Ah, calla, però el conseller Santi Vila sí que hi serà. És el titular d’Empresa i Innovació, o sigui que el tema l’afecta. Ah! Però, espera, que em diuen que l’impost de societats no es recapta a Catalunya. Ah, doncs així res, tot en ordre i tots poden dissimular sense problema. L’avantatge màxim és que Vila i Pastor són amics. Ella, quan era ministra, va assistir al casament d’ell. Seria bonic que fossin ells els impulsors del diàleg que tant es reclama, no? De moment, estiguem tranquils, la seu social ha canviat de lloc però el premi no es mou de ciutat. Val més no fer gaires conyes amb ocurrències del tipus “l’últim sopar”.

Té gràcia que l’any en què més enrenou polític hi ha, el perfil d’assistència d’autoritats sigui tan baix. O potser aquesta és precisament la realitat més eloqüent. Hi ha poques ganes de figurar, la gent està poc d’humor, intueixo. Bé, potser em puc dedicar a la crònica social, que també té la seva gràcia. M’han explicat que al photocall els fotògrafs de primera fila sempre són els del paper cuixé, perquè és imprescindible que els fotografiats siguin de cos sencer. Mai és sobrer conèixer detalls de l’ofici. Dit i fet, veig Risto Mejide i la seva dona. També Júlia Otero i Luis del Olmo. A Javier Sierra tothom li tusta l’espatlla. Per què deu ser? Els presentadors de televisió sempre són benvinguts al Planeta, especialment si, com Vicente Vallés i Manu Sánchez, són d’Antena 3. A Pilar Rahola se li abraona una fan amb una motxilla que és una estelada. No busquem les pessigolles, Pilar! Ah, de polítics sí que en veig uns quants. Miquel Roca i Miquel Iceta se saluden al photocall. Hi ha dos exconsellers, Boi Ruiz i Ferran Mascarell, i l’exalcade Xavier Trias. Xavier García Albiol tindrà en Josep Ramon Bosch -expresident de Societat Civil Catalana- un bon partenaire per petar la xerrada. Ja se sap, sempre va bé buscar a Google alguna escola catalana on es prohibeixi ensenyar castellà.

Poc abans he vist entrar el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada. També tindrà molts bons interlocutors avui. S’albira una setmana moguda. Núria Marín, José Montilla i Jaume Collboni arriben gairebé junts. Paro l’orella just abans d’entrar al sopar i sento unes quantes frases eloqüents: “Quin trist país estem deixant als nostres fills” i “S’estan destapant totes les mentides que han dit durant els últims anys”. I amb aquest ànim, apa, cap a dins, sorpreses mil ens esperen a la nit del Planeta! A la taula presidencial han assegut Santi Vila i Enric Millo de costat. Si no vols diàleg, tres tasses! Queda clar que a Planeta són de la conya. ¿I si fossin ells els famosos mediadors? No en fa pinta, em temo.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF