MÚSICA
Misc 30/04/2018

“No cedim ni a la por ni a la pressió de l’extrema dreta”

El grup KOP publica el disc ‘Revolta’, síntesi de punk, ‘hardcore’ i ‘metal’

i
Xavier Cervantes
3 min
Juanra (amb ulleres fosques) amb la resta de components de KOP.

BarcelonaAl llibret del CD Revolta, KOP expliquen el context en què es van enregistrar les sis cançons que el componen: “Un temps de regressions en les llibertats i de repressió generalitzada”. El disc, publicat per Kasba Music, es va enllestir entre el 26 de setembre i el 18 d’octubre del 2017. I tot i que les cançons les van compondre abans, inclosa l’homenatge a la Barcelona insurgent Rosa de foc, tot plegat respira l’atmosfera d’aquella tardor catalana, segurament perquè en gairebé vint anys d’història les cançons de KOP sempre s’han expressat des de la lògica antirepressiva. “Quan fa anys cantàvem Sols el poble salva el poble no hi havia tant suport com hi ha ara al carrer. Llavors érem una minoria els que dèiem que això és una falsa democràcia, i crec que ara la gent s’ha tret la bena dels ulls i ha pogut veure la cara real de la repressió d’un estat espanyol que s’ha tret la màscara, que ha ensumat sang i que ara mateix està assedegat de més sang. Aquest és el context”, diu Juan Ramón Rodríguez, Juanra, vocalista del grup vallesà que completen Sergi Torrijos, René Boné, Gallegu Presi i Alan Gonzalez. Comparat amb aquell 1999 en què va néixer el grup, Juanra considera que, “paradoxalment, hi havia més llibertat d’expressió fa vint anys que ara”.

El discurs antirepressiu ha sigut habitual en grups que, com KOP, van néixer de la confluència del punk, el hardcore i el metal, però ara aquest missatge s’està escampant en bandes i artistes d’estètica més pop. “No sé si és una moda o si realment la gent té aquesta necessitat d’expressar un missatge polític i fer servir la plataforma dels escenaris. En tot cas, benvinguda sigui qualsevol expressió de protesta i de rebuig a l’autoritarisme”, diu Juanra, per a qui una de les coses més positives que està tenint “tot aquest procés és que la gent s’està polititzant molt i sap perfectament qui està generant violència i qui està defensant-se com pot”.

Més enllà del contingut líric, Revolta, coproduït amb Santi Garcia a Sant Feliu de Guíxols, és una síntesi de les inquietuds musicals de KOP. “En aquest disc hem fet una mirada retrospectiva a les nostres influències: hi sonen Sepultura, Sick Of It All, que són les essències d’on venim, i grups més actuals com Deez Nuts”, explica Juanra, que defensa la seva proposta com a crossover, “una cruïlla en què hi ha punk, hardcore i metal ” en la línia del que van obrir bandes com D.R.I. i Negu Gorriak.

Complicitats musicals

El disc també és un plec de complicitats, amb col·laboracions d’Hodei, dels bascos Arkada Social; Funu, de la banda de Sant Celoni Moksha; DZ, el DJ de Fermin Muguruza i Esne Beltza, i el grup Boikot al complet. I a la cançó 3 voltes rebels, inspirada en el poema de Maria-Mercè Marçal, el protagonisme és de les cantants de The Capaces, Milenrama, Violets i Los Tronchos. “No estava previst fer un disc amb tantes col·laboracions, tot va sorgir mentre fèiem els temes. Per exemple, a 3 voltes rebels volíem dones a primera línia. A Ingovernables vam pensar que el ressò de l’ street punk d’Arrasate de l’Hodei, a l’estil dels RIP, hi aniria molt bé. I mentre fèiem la versió de Lengua de Trapo, Salta la luna, vam veure que sonava molt a Boikot, així que els vam proposar fer-la plegats”, recorda Juanra.

KOP, com altres grups d’alt contingut polític, han hagut de conviure amb boicots. “Hem tocat als festivals més importants de l’estat espanyol, tres cops al Viña Rock, i a l’Amèrica Llatina i Europa. I sí que hi ha llocs on hi ha gent que intenta boicotejar-nos, però nosaltres no cedim ni a la por ni a la pressió de l’extrema dreta. Si hem de tocar en una ciutat i el concert s’ha de cancel·lar per culpa d’alguna campanya de l’extrema dreta, la nostra política és que en un període de quatre setmanes actuarem en un perímetre de 15 quilòmetres d’aquell mateix lloc”, diu.

stats